kozmos.hr
Tehnologija

Nova metoda pohrane podataka u 3D-u koristeći svjetlost

Nova metoda pohrane podataka u 3D-u koristeći svjetlost
objavljeno

Naša neprestano rastuća potreba za kapacitetom pohrane podataka neće se smanjivati u bliskoj budućnosti. Na sreću, najnovija istraživanja razvijaju inovativnu metodu koja omogućuje smještaj znatno veće količine podataka u isti fizički prostor na optičkom disku.

Optička pohrana podataka

Ova metoda se oslanja na već poznatu tehnologiju optičke pohrane podataka (OPD), koja se koristi za zapisivanje DVD-ova, ali sa značajnom inovacijom: rad u tri dimenzije. To znači da se podaci mogu pohranjivati u stotinama slojeva, a ne samo u jednom, što omogućava enormno povećanje kapaciteta. Istraživački tim navodi da je sada moguće pohraniti petabit podataka na jednom disku – to je tisuću bilijuna bitova, što je dovoljno za smještaj otprilike milijun filmova standardne rezolucije na mediju veličine DVD-a. Korištenjem ove tehnologije u slojevitom formatu, ulazimo u sferu eksabita – milijun bilijuna bitova.

Tehnologija omogućuje dostizanje kapaciteta na razini eksabita slaganjem diskova nano veličine u precizno organizirane nizove, ključno za podatkovne centre gdje je prostor na premiji,” naglašavaju autori u objavljenom radu. Ovaj tehnološki iskorak temelji se na upotrebi inovativnog medija za pohranu, zvanog AIE-DDPR. Ovaj tanki film omogućava iznimno visoku rezoluciju zapisivanja podataka, zahvaljujući sinergiji primijenjenih svjetlosnih uzoraka na površini, specifičnoj upotrebi boja u filmu te interakciji molekula unutar filma koje efektivno hvataju i reagiraju na svjetlost.


Nova tehnologija sa puno prednosti

Nova tehnologija nudi nadu u prevladavanje trenutnih ograničenja povezanih s pohranom velikih količina digitalnih informacija, što je posebno važno u kontekstu globalnih napora za očuvanje okoliša. “Podatkovni centri koji se oslanjaju na dominantne tehnologije pohrane, poput flash uređaja na bazi poluvodiča i tvrdih diskova, suočavaju se s visokim energetskim zahtjevima, visokim operativnim troškovima i kratkim vijekom trajanja,” navode istraživači.

Iako postoje značajni izazovi koji se moraju adresirati – poput potrebe za povećanjem brzine i energetske učinkovitosti tehnologije – istraživački tim već razmatra rješenja koja bi mogla doprinijeti njezinoj praktičnoj primjeni. Ukoliko se novi pristup pohrani podataka uspješno razvije, potencijalne prednosti su neupitne: podatkovni centri koji zauzimaju manje prostora, jeftiniji su za održavanje i potrošnju energije tijekom rada.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.