kozmos.hr
Svemir

Nešto se zabilo u Jupiter: Evo videozapisa događaja

Nešto se zabilo u Jupiter
objavljeno

Izvanredan događaj zabilježen je u svemiru 15. studenog 2023. godine, kada je neidentificirani objekt udario u Jupiter, stvarajući intenzivan bljesak u atmosferi ovog gigantskog plinovitog planeta. Snimka ovog događaja, koja je objavljena na platformi X (prijašnji Twitter), prikazuje dramatičan momenat udara. Iako priroda objekta koji je udario u Jupiter ostaje nepoznata, neki stručnjaci nagađaju da bi mogao biti komet ili dio kometa.

Ovakvi udari nisu rijetkost u svemirskim razmjerima. Samo mjesec dana ranije, drugi astronom zabilježio je sličan svijetli bljesak uzrokovan udarom objekta u Jupiter. Ovi događaji svjedoče o dinamičnoj prirodi našeg solarnog sustava i neumornom praćenju astronoma.

Jupiter, najveći planet u našem solarnom sustavu, poznat je po svojoj masivnoj veličini i impresivnim atmosferskim pojavama, uključujući i njegovu čuvenu Veliku Crvenu Mrlju, ogromnu oluju veću od Zemlje koja neprekidno bjesni stotinama godina. Njegova atmosfera sastoji se uglavnom od vodika i helija, a planet posjeduje i brojne prstenove, iako nisu tako vidljivi kao Saturnovi.


Otkriće ovakvih udara pruža znanstvenicima dragocjene informacije o sastavu i ponašanju objekata u našem sunčevom sustavu, kao i o Jupiterovoj atmosferi. Dok nastavljaju pratiti i analizirati ove fascinantne događaje, astronomi se nadaju da će dobiti bolje razumijevanje dinamike i evolucije našeg sunčevog sustava.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.