kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA želi razviti novi sat za Mjesec gdje sekunde otkucavaju brže
Svemir

NASA želi razviti novi sat za Mjesec gdje sekunde otkucavaju brže

NASA želi razviti novi sat za Mjesec gdje sekunde otkucavaju brže
objavljeno

NASA teži otkrivanju metode praćenja vremena koja nadilazi zemaljske granice, uspostavljajući za Mjesec posebno prilagođen sat. Ova inicijativa ne uvodi novu vremensku zonu u uobičajenom smislu, već predstavlja temeljitu vremensku referencu namijenjenu isključivo Mjesecu. Manja gravitacija na Mjesecu uzrokuje da vrijeme tamo teče neznatno brže – za 58,7 mikrosekundi dnevno – u odnosu na Zemlju. Sukladno tome, Bijela kuća je zadužila NASA-u i ostale američke agencije da u suradnji s međunarodnim partnerima razviju novi sustav vremenskih referenci centriran oko Mjeseca.

“Atomski sat postavljen na Mjesecu otkucavat će u drugačijem ritmu nego sat na Zemlji,” izjavio je Kevin Coggins, vodeći službenik za komunikaciju i navigaciju u NASA-i. “Logično je da svako nebesko tijelo, bilo to Mjesec ili Mars, dobije svoj specifičan ‘ritam’.” Stoga će se sve aktivnosti na Mjesecu odvijati u skladu s tim ubrzanim mjesecom vremenom, naglasio je Coggins. Kada je NASA posljednji put poslala astronaute na Mjesec, koristili su ručne satove, no preciznost vremena nije bila toliko ključna kao danas, s obzirom na GPS, satelite te složene računalne i komunikacijske sustave. Mikrosekunde postaju izuzetno važne u interakciji visokotehnoloških sustava, dodao je.


Europska svemirska agencija prošle godine izrazila je mišljenje da je potrebno uspostaviti ujednačeno vremensko računanje za Mjesec, gdje jedan dan odgovara 29,5 zemaljskih dana. Međunarodna svemirska postaja, koja kruži u niskoj orbiti oko Zemlje, i dalje će se ravnati prema koordiniranom univerzalnom vremenu (UTC). No, određivanje početne točke novog svemirskog vremena predstavlja zadatak za NASA-u. Čak se i zemaljsko vrijeme povremeno ubrzava ili usporava, što zahtijeva dodavanje prestupnih sekundi. U odnosu na Zemlju, Mjesec neće primjenjivati ljetno računanje vremena, istaknuo je Coggins. Bijela kuća od NASA-e očekuje izradu preliminarnog prijedloga do kraja tekuće godine te konačnog plana do kraja 2026.

NASA ima u planu poslati astronaute na put oko Mjeseca u rujnu 2025. te ostvariti slijetanje na njegovu površinu godinu dana poslije.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.