kozmos.hr
Astronomija

NASA-ina svemirska sonda otkriva misterije našeg Sunca

NASA-ina Solarna Sonda Parker
objavljeno

U povijesnom trenutku za svemirsku znanost, solarna sonda Parker prešla je kroz jedno od najintenzivnijih koronalnih izbacivanja mase ikada zabilježenih. Ovaj podvig, u kombinaciji s najnovijim nalazima objavljenim u Časopisu za astrofiziku, daje čvrstu potvrdu teorije stare gotovo dva desetljeća o odnosu između CME-a i svemirske prašine koja okružuje naše sunce.

20 godina istraživanja interakcije CME-a i prašine

Koronalna izbacivanja mase, snažne erupcije s površine sunca, poznata su po svom utjecaju na svemirsko vrijeme. Ove solarne eksplozije mogu uzrokovati ozbiljne poteškoće našoj tehnologiji, od ometanja satelitskih komunikacija do prekida električne energije na Zemlji. Shvaćajući kako CME interagira s međuplanetarnom prašinom, možemo bolje predvidjeti njihove trajektorije i utjecaj koji bi mogli imati na naš planet.

“Već 2003. godine postavljena je teza da CME može stupiti u interakciju s ovom svemirskom prašinom. Solarna sonda Parker sada nam je pružila izravne dokaze, pokazujući kako CME funkcionira poput usisavača, povlačeći prašinu koju susreće,” istaknuo je dr. Guillermo Stenborg, vodeći istraživač u Laboratoriju za primijenjenu fiziku na Sveučilištu Johns Hopkins.


Kozmička prašina: Ključna komponenta svemirskog okoliša

Ova svemirska prašina, koja potječe od kometa, asteroida i planeta, daje nebo svjetlosnom fenomenu poznatom kao zodijačka svjetlost. Iako je CME uspio raspršiti velike količine ove prašine, svemir je brzo nadoknadio tu prazninu.

Usprkos teškoćama u promatranju dinamike prašine nakon CME događaja s udaljenih lokacija, solarna sonda Parker je pružila ključne uvide. Njena WISPR kamera otkrila je promjene kroz varijacije u svjetlini – rezultat reflektirajuće prirode međuplanetarne prašine.

“Promatrajući i uspoređujući varijacije u svjetlini WISPR kamere kroz više orbite, bilo je moguće identificirati ove promjene,” dodao je dr. Stenborg.

Ova pojava, koja se povezuje isključivo s događajem od 5. rujna, sugerira da samo najenergičniji CME-i mogu uzrokovati značajno pomjeranje prašine.

Daljnje istraživanje ovih interakcija moglo bi transformirati naše razumijevanje svemirskog vremena. Dok znanstvena zajednica intenzivno istražuje ovu temu, solarna sonda Parker nastavlja svoju misiju, s posebnim fokusom na nadolazeće solarne aktivnosti. Predstojeći vrhunac solarnih događanja pružit će još više prilika za proučavanje ovih fenomena, proširujući naše znanje o svemiru koji nas okružuje.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.