kozmos.hr
Astronomija

Najmanja zvijezda ikad promatrana je dio egzotičnog binarnog sustava

Najmanja zvijezda ikad promatrana je dio egzotičnog binarnog sustava
objavljeno

Otkrivena je najmanja zvijezda u svemiru; ona je sedam puta veća od Zemlje, što znači da je manja od Saturna.


Veliki međunarodni tim astronoma otkrio je dosad najmanju poznatu zvijezdu koja čini binarni sustav s drugom, nešto većom zvijezdom. Njihov rad objavljen je u časopisu Nature Astronomy.

Nedavna istraživanja pokazala su da su ‘vrući subpatuljci’ (engl. “hot subdwarfs“) — zvijezde koje u svojim jezgrama sagorijevaju helij i koje se obično nalaze u galaktičkim zvjezdanim skupinama — najmanje vrste zvijezda. Ta istraživanja dovode u pitanje prethodne teorije koje su sugerirale da su crveni patuljci najmanja vrsta zvijezda.

Najmanja zvijezda u svemiru

U novoj studiji istraživači su otkrili dosad najmanji ‘vrući subpatuljak’, zvijezdu koja je dio dvojnog sustava poznatog kao J0526, udaljenog otprilike 2,760 svjetlosnih godina od Zemlje. Dvije zvijezde nazivaju se J0526A, veći nevidljivi bijeli patuljak; i J0526B, vrući subpatuljak. Manja zvijezda je otprilike sedam puta veća od Zemlje, što znači da je manja od Saturna. Također ima površinsku temperaturu od otprilike 2,226°C. Kruži oko veće zvijezde otprilike svakih 20 minuta, što je najkraća poznata orbita u dvojnim sustavima. Zbog svojih jedinstvenih karakteristika, veći bijeli patuljak ne može se vizualno opaziti — istraživači su njegovo postojanje potvrdili primjećujući deformacije orbite manje zvijezde.


Otkriće J0526B izaziva postojeće teorije

Otkriće ovog dvojnog sustava od strane istraživača potvrđuje teoriju koju je razvio kineski tim prije više od 20 godina — njihovi su izračuni pokazali da bi male zvijezde mogle postojati unutar dvojnih sustava. Sustav J0526 prvi je puta promatran od članova istraživačkog tima na Teleskopu Tsinghua University-Ma Huateng u Kini. Dodatna studija sustava provedena je koristeći podatke s drugih mjesta diljem svijeta i većih teleskopa, što je omogućilo potvrdu sustava, njegovih zvjezdanih članova i karakteristika obiju. Otkriće J0526B izaziva postojeće teorije o veličini i prirodi zvijezda, sugerirajući da one mogu biti manje nego što se prethodno mislilo, što vodi do spekulacija da postoje još manje zvijezde — možda s nepoznatim svojstvima.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.