kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Mogućnosti gradnje od lunarnog regolita — Korak prema budućnosti?
Svemir

Mogućnosti gradnje od lunarnog regolita — Korak prema budućnosti?

objavljeno

Lunarni regolit, izrazito fini materijal vulkanskog porijekla koji prekriva površinu Mjeseca, po svojim karakteristikama podsjeća skoro na puder. Kako prenosi Universe Today, iako predstavlja potencijalnu opasnost za zdravlje astronauta zbog mogućnosti uzrokovanja oštećenja na opremi, ovaj materijal ujedno nudi iznimne mogućnosti za izgradnju infrastrukture na lunarnoj površini. Aktualna istraživanja fokusirana su na procjenu njegove upotrebljivosti za širok spektar aplikacija, uključujući razvoj cestovne mreže, sletišta i zaštitnih objekata. Značaj ovog materijala posebno je istaknut očuvanjem otisaka prvih ljudskih koraka na Mjesecu, koje su astronauti Armstrong i Aldrin ostavili tijekom ljeta 1969. godine. Nepostojanje atmosferskih utjecaja sačuvalo je te otiske netaknutima, čime je demonstrirana iznimna trajnost i stabilnost lunarnog regolita, ključni elementi za budućnost lunarnog građevinarstva.

S obzirom na izazove povezane s uspostavom trajnih baza na Mjesecu, pri čemu je transport materijala kroz više od četvrt milijuna kilometara svemirskog vakuuma jedan od najvećih, inženjerski i znanstveni timovi intenzivno istražuju mogućnosti korištenja materijala dostupnih in situ. U tom kontekstu, lunarni regolit privukao je značajnu pozornost, posebice kroz istraživački rad mineraloga Stevena Jacobsena sa Sveučilišta Northwestern, koji je financiran od strane NASA-inog Marshall Space Flight Centra.


Graditi na Mjesecu ali i na Marsu

Osim toga, suradnja s tvrtkom ICON Technology, koja se specijalizira za robotiku, usmjerena je na istraživanje lunarnih graditeljskih tehnologija koristeći resurse prisutne na samom Mjesecu. Izazov predstavlja varijabilnost uzoraka regolita ovisno o mjestu prikupljanja, što Jacobsen nastoji razumjeti u cilju maksimiziranja graditeljskog potencijala materijala.

Alokacijom sredstava, poput znatnog iznosa od 57,2 milijuna dolara koji je dodijeljen kompaniji ICON u studenom 2022. za razvoj metoda građenja na Mjesecu, ističe se neprekidni razvoj u ovome pionirskom sektoru. Projekt Olympus, koji transcendirira granice Mjeseca te obuhvaća i Mars, predstavlja inovativnu platformu namijenjenu razvoju građevinskih tehnologija primjenjivih u širokom spektru svemirskih uvjeta. Tehnologija 3D tiska, već učinkovito implementirana na Zemlji za izradu stambenih jedinica, nosi izuzetan potencijal za konstrukciju koristeći izvorne mjesečeve materijale. Usredotočenost na stvaranje stabilnih sletišta ključan je prioritet tih inicijativa, s ciljem minimiziranja disperzije regolita tijekom slijetanja, što bi inače moglo negativno utjecati na opremu zbog abrazivnih svojstava čestica regolita.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.