kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Mjesečeva Drama: Globalna utrka za dominaciju nad svemirskim obzorima
Svemir

Mjesečeva Drama: Globalna utrka za dominaciju nad svemirskim obzorima

Umjetnički prikaz astronauta koji izlazi iz landera na površini Mjeseca (©NASA).
objavljeno

Svjedoci smo dramatičnog preokreta u međunarodnoj utrci za ponovnim osvajanjem Mjeseca – našeg prirodnog satelita koji je postao središnje “bojište” za svjetske velesile i nove svemirske nade. Tehnologija, znanost i politika ključne su u ovoj lunarnoj igri.

Ruski ponos i pad: Luna-25 Lansirana 11. kolovoza, Luna-25 nije samo ruska misija, nego je prva takva nakon gotovo pola stoljeća i označava novu eru moskovskih ambicija. Sve je išlo prema planu dok 16. kolovoza nije uspješno postavljena u Mjesečevu orbitu. No, drama je uslijedila u nedjelju kada je Roscosmos, ruska svemirska agencija, objavila da je sonda “nestala nakon što se sudarila s Mjesečevom površinom“. Unatoč svim naporima, kontakta s njom više nema.

I dok se svijet pita o posljedicama ovog neuspjeha, ne smijemo zaboraviti da je ruski predsjednik Vladimir Putin intenzivno radio na jačanju svemirske suradnje s Kinom, posebno nakon zategnutih odnosa s Zapadom od početka invazije na Ukrajinu 2022.

Kineska svemirska odiseja

Zapanjujuće ambicije Kine ne poznaju granice. Sa željom da pošalje posadu na Mjesec do 2030. i izgradi bazu, Kina nastavlja ulagati milijarde u svemirsku trku. No, treba li nas to iznenaditi? Nakon svega, sjećamo se njezine rakete Tiangong, prizore roversa na Marsu i Mjesecu te povijesnog slijetanja na tamnu stranu Mjeseca 2019.

NASA-in povratak: Artemisova misija

Nakon dugo vremena, NASA se ponovno vraća na velika svemirska vrata s Artemis programom. Artemis 3 donosi obećanje povratka ljudi na Mjesec 2025. godine, ali i povijest, s obzirom na prvu ženu i astronauta druge rase koji će kročiti tamo. No, sve je u rukama tehnologije, posebno sustava za slijetanje kojeg razvija kompanija SpaceX.

Novi igrači na svemirskoj sceni

S napretkom tehnologije, svemir nije rezerviran samo za tradicionalne svemirske velesile. Indija se ističe s Chandrayaan-3 misijom, dok je izraelska organizacija SpaceIL doživjela neuspjeh 2019. s Beresheet lunar landerom. Također, u ožujku ove godine, japanska tvrtka ispace nije uspjela u povijesnom pokušaju, dok dvije američke tvrtke, Astrobotic i Intuitive Machines, čekaju svoju priliku kasnije ove godine.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube