kozmos.hr
Astronomija

Milky way na -10°C

objavljeno

Za fotografiranje Mliječne staze najljepše je razdoblje od veljače pa do srpnja, jer se tada nalazi na horizontu, pa se fotografirati može i njezinu panoramu.

Inače u lov na zvijezde idem u Liku, jer je to najtamniji dio Hrvatske po Bortleovoj skali! Pošto sam se preselio u Korenicu, mogao sam po danu izvidjeti teren i javiti prijatelju Marinu Pittonu sa kojim idem inače u ovakve avanture..

Nakon snijega i silnih kiša na području Bjelopolja prema Frkašiću na velikoj površini tog polja stvorilo se jezerce, savršeno za fotografirati mliječnu stazu i odmah sam javio prijatelju o čemu se radi i koja mi je ideja pala na pamet!

https://kozmos.hr/lov-na-mlijecni-put-u-lickom-mjestu-frkasic/

Dok se bližio period za fotografiranje Mliječne staze, pitao prijateljicu Maju bili htjela pozirati u jezercu, pošto je zaželjela najluđu i najbolju uspomenu! Treba imati na umu da je najbolji period za fotografiranje naše galaksije onda kada nema Mjeseca, te samim time ni smetnje njegove svjetlosti. Tada je se čak može vidjeti i golim okom.

Naravno, Maja je odmah pristala! Došao je i taj dan! Probudili smo se u 03:00 da bi krenuli put jezerca koji je nastao od jakih i dugotrajnih kiša… Stigli smo tamo za 15 minuta ne sluteći da je vani ipak -10°C i da je površina jezera uz obalu zaleđena…

Kad smo došli uz jezero, obukao sam gumene čizme i ušao u jezero da provjerim koliko daleko se zaledila površina jezera. Nakon 20 metara od obale površina jezera više nije bila zaleđena te sam se vratio da Maju uputim u jezero.

Maja je obukla moje gumene čizme i ušla u jezero dok sam ja u starim patikama ušao u jezero kao da su ljetne temperature. U jezero sam ušao s namjerom da pomognem prijatelju Marinu da stvori ambijent sa svijetlom skrivajući se iza Maje, nakon toga sam ja krenuo po svoj fotoaparat i uletio u jezero do Maje zbog refleksije zvijezda u jezeru…

Dok sam fotografirao prestao sam osjećati noge, te nakon 15 minuta izašao iz jezera… Sljedećih pola sata ih nisam osjećao dok sam se grijao uz vrući tuš i tople napitke…

Iako je bilo 90% vlage rekao bih da se isplatilo žrtvovati za fotografiju. Svaki put kad fotografiram mliječnu stazu, nakon fotografiranja pojača mi se želja za noćnim nebom, želja da naučim nešto novo!

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube