kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Komercijalna raketa eksplodirala ubrzo nakon lansiranja u Japanu
Svemir

Komercijalna raketa eksplodirala ubrzo nakon lansiranja u Japanu

Raketa Kairos tvrtke Space One eksplodira nakon polijetanja s lansirne rampe u Kushimotu, prefektura Wakayama, zapadni Japan, u srijedu, 13. ožujka 2024. Zasluge: Kyodo News.
objavljeno

Rano u srijedu ujutro, u središnjem dijelu Japana, dogodila se namjerna detonacija komercijalne rakete koja je bila na misiji postavljanja satelita u orbitu, samo nekoliko trenutaka nakon njezinog polijetanja. Ovaj incident, čiji uzroci se još uvijek temeljito istražuju, predstavlja ozbiljan izazov za tvrtku Space One, koja je težila postati pionir u japanskom privatnom sektoru usmjerenom na postavljanje satelita u orbitu.

Na internetu objavljena video snimka svjedoči o trenutku kada raketa Kairos, lansirana iz planinskog područja prekrivenog šumom, eksplodira pet sekundi nakon polijetanja. Dramatičan oblak dima brzo je obavio scenu, dok su plamen sporadično prodirao kroz gusti dim. U video zapisima također su prikazani napori u gašenju vatre. Slika s mjesta događaja, koju je uživo prenosio javni emiter NHK, dokumentirala je pad krhotina s neba, a kasnije su prikazani i izgorjeli ostaci razbacani po tlu.

Vatrogasna služba iz grada Kushimoto u prefekturi Wakayama potvrdila je da u incidentu, srećom, nije bilo ozlijeđenih te da je požar brzo stavljen pod kontrolu. Lansiranje je prekinuto samo pet sekundi nakon početka zbog tehničkog problema detektiranog automatiziranim sustavom upravljanja rakete, čiji uzroci još uvijek nisu poznati i podložni su detaljnoj analizi od strane stručnjaka iz Space One. Do prekida došlo je u drugoj fazi lansiranja, nakon što je prva faza, sami početak leta, uspješno provedena. Svi dijelovi rakete pali su unutar granica imanja koje je u vlasništvu tvrtke Space One, kako je potvrdila sama tvrtka.


Video eksplozije

“S pozitivnim stavom gledamo na ovaj događaj i spremni smo suočiti se s novim izazovima,” izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Masakazu Toyoda. Raketa je imala zadaću postaviti u orbitu vladin satelit namijenjen za prikupljanje širokog spektra informacija, uključujući one koje bi mogle biti ključne za identifikaciju potencijalnih opasnosti povezanih s raketnim lansiranjima iz susjedne Sjeverne Koreje.

Ovaj projekt imao je za cilj omogućiti Japanu da sustigne svoje konkurente, posebice Sjedinjene Američke Države i Kinu, u strateški važnom sektoru lansiranja raketa. Unatoč nekoliko odgoda lansiranja, Toyoda i drugi visoki dužnosnici naglasili su važnost učenja iz neuspjeha kao ključnog elementa u postizanju uspjeha u svemirskim pothvatima. Toyoda je odbio smatrati prekinuto lansiranje neuspjehom te nije želio govoriti o troškovima projekta niti o vremenskom okviru za završetak istrage.

Space One, osnovan 2018. godine u Tokiju, privukao je investicije od eminentnih japanskih kompanija, uključujući Canon Electronics, IHI, Shimizu, kao i vodećih banaka, s vizijom da na kraju ponudi bogat spektar svemirskih usluga i putovanja. Do sada, glavnu ulogu u japanskim svemirskim ambicijama igrala je vlada, preko JAXA-e, Japanske agencije za istraživanje svemira, koja je ostvarila značajne uspjehe u razvoju raketa, slanju svemirskih letjelica na Mjesec i povratku uzoraka s asteroida. Ambicija japanskih kompanija je zauzeti čvrstu poziciju na brzorastućem globalnom tržištu svemirskih usluga, čemu svjedoče i globalne inicijative poput onih koje predvodi Elon Musk s njegovom kompanijom SpaceX.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.