kozmos.hr
Tehnologija

Koje je boje asteroid? Hiperspektralni snimač će otkriti

Koja je boja asteroida
objavljeno

Koje je boje asteroid? Najnoviji instrument pripremljen za ESA-inu misiju Hera za planetarnu obranu promatrat će metu, asteroid Dimorphos, u nizu boja daleko izvan granica ljudskog vida. U tom procesu, hiperspektralni snimač Hera HyperScout H pomoći će u istraživanju mineralnog sastava asteroida – čime će se pomoći u određivanju najboljeg načina odbijanja budućih asteroida koji bi jednog dana mogli ugroziti Zemlju.

Veličine kutije za cipele, HyperScout H je najnoviji dizajn iz obitelji hiperspektralnih snimača razvijenih za promatranje Zemlje i planetarnu znanost od strane cosine Remote Sensing iz Nizozemske. HyperScout H je prošao formalnu “ključnu točku pregleda” za let u sklopu ESA-ine misije Hera, koja bi trebala biti lansirana u listopadu 2024.

Tim stručnjaka iz ESA-e i cosine-a izvršio je pregled letjelice HyperScout H u čistoj prostoriji cosine-a u Sassenheimu, Nizozemska. Hannah Goldberg, upraviteljica sustava ESA-ine misije Hera, objašnjava: “Sljedeći korak je ispitivanje instrumenta u okolišu, koje će se održati u Laboratoriju za mehaničke sustave ESA-e u našem obližnjem tehničkom centru ESTEC. Koristimo njihov širok raspon ispitnih mogućnosti kako bismo provjerili može li HyperScout H izdržati uvjete koje će Hera doživjeti u svemiru.”


Europski doprinos

Hera je europski doprinos međunarodnom eksperimentu planetarne obrane. Nakon što je misija DART udarila u asteroid Dimorphos prošle godine – mijenjajući njegovu orbitu i šaljući oblak krhotina tisućama kilometara u svemir – Hera će se vratiti na Dimorphos kako bi izvela detaljni pregled kratera koji je ostao nakon DART-a. Misija će također izmjeriti masu i sastav Dimorphosa, zajedno s većim asteroidom Didymos koji Dimorphos orbitira.

HyperScout H će doprinijeti tom cilju prikupljanjem ključnih mineraloških podataka kako bi znanstvenici i budući planeri misija bolje razumjeli sastav i strukturu asteroida.

“Posjedovanje hiperspektralnih mjerenja može značajno doprinijeti našoj karakterizaciji asteroida”, komentira Paolo Martino, zamjenik ravnatelja misije ESA Hera. “Što se tiče misije Hera, pomoći će nam u određivanju sastava asteroida.

“Posjećujemo asteroid koji je primio udar od NASA-ine misije DART, što je stvorilo krater s ogromnom distribucijom materijala. Posjedovanje hiperspektralnih mjerenja pomoći će nam da točno razumijemo dinamiku udara. To je temeljno za modeliranje fizike udara i, prema tome, za razumijevanje tehnike udaranja i odbijanja asteroida te kako je možemo koristiti u budućnosti u slučaju potrebe.”

Dokazana tehnologija

Tehnologija je već dokazana u svemiru: HyperScout 2 letio je na ESA-inom GomX-4B CubeSat-u 2018. godine, pružajući hiperspektralne poglede na Zemlju veličine 200 x 150 km. Ažurirani HyperScout 2 s ugrađenom AI obradom i novim termalno infracrvenim kanalom lansiran je na FSSCAT CubeSat-u 2020. godine.

Marco Esposito, direktor cosine Remote Sensing, objašnjava da, iako je HyperScout instrument korišten za promatranje Zemlje, njegovo podrijetlo leži u području planetarne znanosti: “Zajedno s ESA-om smo promatrali misije na Jupiter, Merkur i Veneru, gdje su hiperspektralna mjerenja pomogla karakterizirati aspekte tih planeta. Počevši od toga, razvili smo HyperScout u suradnji s ESA-inim Direktoratima za tehnologiju, inženjering i kvalitetu te promatranje Zemlje, i sada imamo dobar tržišni udio za ovu vrstu instrumenata i primjena.

Savršen instrument

“HyperScout je savršen instrument koji nam pomaže u ranoj detekciji i upozorenju, omogućujući nam brzo djelovanje i sprečavanje velikih katastrofa koje proizlaze iz događaja poput požara i poplava. Osim toga, HyperScout može pomoći u rješavanju ekoloških izazova, kao što su klimatske promjene.


“Zaista smo počašćeni što postajemo sastavni dio ESA-ine misije Hera i očekujemo više misija planetarne znanosti u budućnosti, budući da mnoge privatne stranke istražuju takve misije, na primjer za rudarstvo asteroida.”

Pierluigi Foglia Manzillo, voditelj projekta HyperScout H u cosine-u, dodaje: “Spremnost za testiranje letnog modela HyperScout H dolazi nakon višegodišnje aktivnosti cosine-a u kontekstu misije Hera. Dizajnirali smo i razvili hiperspektralni teret koji u potpunosti iskorištava svoje naslijeđe leta u kontekstu promatranja Zemlje i prilagođen je okolišnim i performansnim zahtjevima međuplanetarne misije. Rezultat je kompaktan i visokoučinkovit instrument koji će značajno doprinijeti postizanju znanstvenih ciljeva misije Hera.

“Ponosan sam što vodim velik tim talentiranih profesionalaca koji su ostvarili ovaj uspjeh, i želim izraziti svoju zahvalnost za njihov trud i predanost. Sada s povjerenjem gledamo prema fazi testiranja instrumenta i njegovoj integraciji u svemirski brod Hera.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.