kozmos.hr
Tehnologija

Kineska misija Chang’e 6 nosi tajni rover na daleku stranu Mjeseca

Kineska misija Chang'e 6 nosi tajni rover na daleku stranu Mjeseca
objavljeno

Kina se priprema postati prva zemlja koja će prikupiti i vratiti uzorke s manje istražene, daleke strane Mjeseca.


Misija Chang’e 6, osim uzoraka kamenja i prašine, nosi i iznenađenje: dosad neotkriveni mjesečev rover, prema izvješću SpaceNewsa. Oštroumi reporter Andrew Jones primijetio je ono što izgleda kao “mini rover” pričvršćen na stranu landera, što je uočio na slikama koje je objavila Kineska akademija svemirske tehnologije. Još uvijek mnogo toga nije poznato o tome što Kina planira s ovim četverokotačnim vozilom i kako će ga lander spustiti na površinu. No, s obzirom na to da rover vjerojatno neće preživjeti hladnu mjesečevu noć, njegov vijek trajanja bit će vrlo kratak.

Ipak, ovaj intrigantni razvoj događaja mogao bi pružiti nova saznanja o manje istraženoj i teže pristupačnoj strani Mjeseca. Ove vijesti dolaze u kontekstu niza drugih zemalja koje su tijekom protekle godine pokušale meko sletjeti na Mjesec, uključujući Japan i Indiju. Uspješno slijetanje pokazalo se izuzetno izazovnim, s japanskim landerom koji je doživio neuspjeh pri slijetanju.


Iskusna Kina

Kina, međutim, već ima iskustva u slanju robotskih landera na mjesečevu površinu, s tri uspješne misije u posljednjih desetak godina. Početkom 2019. kineska sonda Chang’e 4 postala je prva koja je sletjela na daleku stranu Mjeseca.

Predstojeća misija Chang’e 6, koja slijedi uspješan povrat uzoraka iz 2020., istražit će južni rub bazena Apollo, golemi krater na dalekoj strani Mjeseca, tijekom nadolazećih mjeseci. Misija je već u punom zamahu, s letjelicom koja je rano u srijedu ujutro ušla u mjesečevu orbitu. Plan je vratiti skoro dva kilograma materijala, što bi omogućilo znanstvenicima da dobiju dosad neviđeni uvid u udaljenu stranu našeg najbližeg susjeda. Mali rover mogao bi znatno unaprijediti misiju, postavljajući temelje za buduća istraživanja.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.