kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Kina je uspješno poslala “superteret” na svoju svemirsku stanicu
Svemir

Kina je uspješno poslala “superteret” na svoju svemirsku stanicu

Ilustracija Svemirske Stanice i fotografije kineske letjelice
objavljeno

Kina je uspješno lansirala teretnu svemirsku letjelicu Tianzhou-6 u orbitu u srijedu, ostvarivši ključnu pobjedu prve lansirne misije na Kinesku svemirsku stanicu otkako je kineska svemirska postaja s posadom ušla u normalnu fazu rada i razvoja krajem 2022. godine.

Noseći teretnu svemirsku letjelicu Tianzhou-6, kineska nosačka raketa Long March-7 Y7 poletjela je sa Svemirskog lansirnog mjesta Wenchang u južnoj kineskoj provinciji Hainan u srijedu oko 21:22. Nakon leta koji je trajao 10 minuta, vodeća svemirska letjelica za novu fazu Kineske svemirske stanice ušla je u unaprijed postavljenu orbitu, što je, prema Kineskoj agenciji za svemirske letove s posadom (CMSA), označilo uspjeh lansirne misije.

Savršena stopa uspješnosti

Razvijač rakete, Kineska akademija za tehnologiju lansirnih vozila (CALT), pod Kineskom korporacijom za svemirsku znanost i tehnologiju (CASC), rekao je Global Timesu da je Long March-7 izveo pet lansiranja teretnih svemirskih letjelica Tianzhou od svog prvog leta 2016., s savršenom stopom uspješnosti.

CALT je također otkrio da će nakon ove misije još dvije orbitalne misije za Kinesku svemirsku stanicu biti provedene 2023. godine.

Wang Ran, glavni dizajner sustava teretne svemirske letjelice u Kineskoj akademiji za svemirsku tehnologiju (CAST) otkrio je da će nova serija teretnih svemirskih letjelica Tianzhou, počevši od Tianzhou-6 do Tianzhou-11, biti dodatno nadograđena u usporedbi s prethodnicima, jer je njihov teretni kapacitet povećan s prethodnih 6,9 tona na 7,4 tone, što čini novu svemirsku letjelicu Tianzhou jednom od najjačih teretnih svemirskih letjelica na svijetu.

Superteret

Bilo je to prvi put da svemirska letjelica Tianzhou ima teretni kapacitet veći od 7 tona, što bi smanjilo frekvenciju teretnih misija na svemirsku stanicu na tri puta u dvije godine sa četiri puta u dvije godine, povećavajući sveukupnu učinkovitost projekta svemirske stanice.

Prema CAST-u, teretna svemirska letjelica Tianzhou-6 zadužena je za prijevoz bitnih zaliha za taikonaute koji mogu održavati tročlanu posadu 280 dana u svemiru, oko 260 različitih dobara težine oko 5,8 tona, kao i višestruke terete za znanstveni eksperiment i provjeru tehnologije, na Kinesku svemirsku stanicu.

Lü Congmin, zamjenik glavnog dizajnera sustava svemirske primjene i istraživački kolega s Centra za tehnologiju i inženjering za svemirsku upotrebu pod Kineskom akademijom znanosti, rekao je Global Timesu da će Tianzhou-6 poslati 98 tereta i eksperimentalnih materijala težine oko 714 kilograma na Kinesku svemirsku stanicu.

Bit će iskorišteni za provođenje 29 znanstvenih i primijenjenih eksperimenata u četiri domene – svemirska životna znanost i biotehnologija, mikrogravitacijska fluidna fizika i znanost o gorenju, svemirska znanost o materijalima i svemirska primjena nove tehnologije – prema Lüu.

Tehnologija

Prema razvijačima s CAST-a, počevši s Tianzhou-6, tim za tehnologiju nadogradio je sustav svemirske letjelice, uključujući poboljšanje teretne kabine svemirske letjelice i pojačanje sposobnosti prijevoza tereta hermetičke kabine, što bi taikonautima pružilo više materijala za dulji boravak u svemiru.

CAST naglašava da je kroz provođenje sveobuhvatnih mjera jamstva ostvarena 100 postotna lokalizacija ključnih komponenti.

Teretna svemirska letjelica Tianzhou-6 također je najsvestranija svoje vrste u smislu potporne sposobnosti u orbiti; zadužena je ne samo za dostavu zaliha na Kinesku svemirsku stanicu, dovršetak kontrole stava kombinacije svemirske stanice, već i provođenje svemirskog znanstvenog i tehnološkog eksperimenta. Također će iskrcati otpad s Kineske svemirske stanice prije kontroliranog povratka, izjavio je CAST Global Timesu.

Veći prostor

Prostor za pohranu hermetičke kabine Tianzhou-6, prema stručnjacima CAST-a, povećao se s 18,1 kubičnih metara na 22,5 kubičnih metara, što je povećanje od 20 posto. Kapacitet tereta hermetičke kabine povećao se za 22 posto na 6,7 tona nakon nadogradnje, a za cijelu letjelicu povećan je s 6,9 tona na 7,4 tone.

Svemirska letjelica Tianzhou-6 također će dostaviti oko 70 kilograma svježeg voća za posadu, što je dvostruko više od težine voća prenesenog Tianzhou-5, prema Wangovim riječima.

“Nismo bili sigurni koliko dugo se takvo svježe voće može očuvati u svemiru. Međutim, nakon učenja iz prošle godine, sada smo sigurni da imamo sposobnost da u jednom trenutku otpremimo više voća”, napomenuo je Wang.

Tianzhou-6 također je dostavio 1,75 tona pogonskog goriva, od čega će 700 kilograma biti dostavljeno svemirskoj stanici.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube