kozmos.hr
Znanost

Kina dosegla dubinu od 6.000 metara bušenjem Zemljine kore

Kina dosegla dubinu od 6.000 metara bušenjem Zemljine kore. Getty
objavljeno

Kineski inženjeri započeli su revolucionarni pothvat u svibnju, bušeći do impresivne dubine od 6.000 metara u Zemljinu koru. Smještena među prostranim dinama Taklimakan pustinje, najveće kineske pustinje, ova duboka bušotina cilja dostići nevjerojatnih 11.100 metara.

Ovakvi pothvati nisu samo inženjerska postignuća, već su puni značajnih izazova. Prema informacijama Xinhua, golema oprema za ovaj projekt, koja uključuje bušilice i cijevi, teži više od 2.000 tona. Dok se prodire dublje u Zemlju, prolazi kroz više od deset različitih kontinentalnih slojeva.

Međutim, Tarimska kotlina, gdje je ovaj projekt smješten, poznata je po ekstremnim površinskim i podzemnim uvjetima, što istraživačke pothvate čini posebno napornima.

Povijesna perspektiva

S povijesne točke gledišta, najveća ljudski postignuta dubina je Kolska super duboka bušotina blizu Murmanska u ruskom Arktiku. Pokrenut od strane Sovjetskog Saveza 1970. godine, ovaj je bušotinski projekt postigao zadivljujuću dubinu od 12.262 metra, držeći svoj rekord do 2008.

Od 1989. do 2008., Kolska super duboka bušotina bila je prepoznata kao najduža i najdublja bušotina na svijetu. Iako je njezin rekord u dužini premašen u svibnju 2008. bušotinom BD-04A na naftnom polju Al Shaheen u Kataru, koja ima dužinu od 12.289 metara, Kolska bušotina i dalje drži rekord za najveću dubinu ispod Zemljine površine od 12.262 metra.

Dok Kina nastavlja sa svojim ambicioznim bušenjem, jasno je da je područje geotehničkog inženjeringa bezgranično, s državama koje guraju granice kako bi bolje razumjele složene slojeve naše Zemlje.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube