kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Kako je počeo život: Otkrivena ključna tvar u kemijskim reakcijama
Znanost

Kako je počeo život: Otkrivena ključna tvar u kemijskim reakcijama

Ledeni oblak 'Kameleon 1'. U ovom molekularnom oblaku (rodnom mjestu zvijezda i planeta) James Webb pronašao je razne smrznute molekule – poput ugljičnog dioksida i metana – koje bi mogle postati 'građevni blokovi' života (©NASA/ESA/CSA et al).
objavljeno

Na Sveučilištu Rutgers, tim istraživača posvećen je otkrivanju porijekla metabolizma – osnovnih kemijskih reakcija koje su bile ključne za nastanak života na Zemlji. Nedavno su otkrili nešto što bi moglo pomoći znanstvenicima da otkriju planete koje su na pragu postanka života. Konkretno, identificirali su dio proteina koji bi mogao služiti kao vrijedan marker za otkrivanje takvih planeta.

Otkriće, koje je objavljeno u časopisu Science Advances, ima značajne implikacije u potrazi za životom izvan naše planete. Prema Vikasu Nandi, znanstveniku na Centru za naprednu biotehnologiju i medicinu (CABM) na Rutgersu, ovo otkriće pruža znanstvenicima novi pristup istraživanju i omogućuje im da traže znakove izvanzemaljskog života koristeći novi pristup.

Nickelback

Nakon laboratorijskih eksperimenata, znanstvenici s Rutgersa identificirali su jednostavan peptid sastavljen od dva nikalova atoma, kojeg su nazvali “Nickelback” zbog dušikovih atoma koji se vežu s kritičnim nikalovim atomima na njegovoj osnovi. Iako je ime slučajno slično popularnom rock bendu, nema nikakve veze s njim. Ovaj peptid smatra se jednim od najvjerojatnijih kandidata za pokretanje života, jer se sastoji od osnovnih aminokiselina koje čine proteine.


“Znanstvenici vjeruju da je negdje između 3,5 i 3,8 milijardi godina postojala točka preokreta, nešto što je pokrenulo promjenu između prebiotske kemije – molekula prije života – u živuće, biološke sustave”, rekao je Nanda, profesor biokemije i molekularne biologije na Medicinskom fakultetu Roberta Wooda Johnsona. “Vjerujemo da je promjena potaknuta nekoliko malih prekursora proteina koji su obavljali ključne korake u drevnoj metaboličkoj reakciji. I mislimo da smo pronašli jedan od ovih ‘pionirskih peptida’.”

ENIGMA

Istraživači koji vode ovu studiju povezani su s ENIGMA (Evolucija nanostrojeva u geosferama i mikrobnim precima), timom na Rutgersu koji je dio programa astrobiologije NASA-e. Njihov cilj je dobiti uvid u evolucijsku putanju proteina i kako su postali primarni katalizatori života na našoj planeti.

U potrazi za dokazima o životu izvan Zemlje, NASA-ini znanstvenici koriste razne teleskope i sonde za skeniranje svemira u potrazi za znakovima mogućeg prošlog, sadašnjeg ili budućeg života. Traže specifične “biopotpise“, koje su poznati pokazatelji života. Prema Nandi, peptidi poput Nickelbacka mogu biti novi “biopotpisi” koje bi NASA-ini znanstvenici mogli koristiti za otkrivanje planeta koje su na rubu stvaranja uvjeta za život.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.