kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Japanski astronaut postat će prvi čovjek izvan SAD-a koji će sletjeti na Mjesec
Svemir

Japanski astronaut postat će prvi čovjek izvan SAD-a koji će sletjeti na Mjesec

NASA želi razviti novi sat za Mjesec gdje sekunde otkucavaju brže
objavljeno

Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je objavio da će jedan japanski astronaut postati prvi neamerički astronaut koji će hodati po Mjesecu, kao dio nadolazeće misije u sklopu NASA-inog programa Artemis. Ova povijesna prilika dodijeljena Japanu tijekom službenog posjeta premijera Fumija Kishide simbolizira dublje povezivanje između Washingtona i njegovog ključnog partnera u Aziji. “Dvojica japanskih astronauta bit će uključena u nadolazeće misije NASA-e, pri čemu će jedan od njih ući u povijest kao prvi astronaut izvan Sjedinjenih Država koji je sletio na Mjesec,” izjavio je Biden na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Kishidom. Kishida je proglasio ovu najavu “velikim dostignućem” i najavio da će Japan pridonijeti programu dostavljajući istraživački rover.

NASA-in program Artemis usmjeren je na obnavljanje prisutnosti čovjeka na Mjesecu, prvi put nakon više od pet desetljeća, i stvaranje osnove za stalnu ljudsku prisutnost koja će poslužiti kao odskočna daska za buduće misije prema Marsu.


Između 1969. i 1972. godine, kroz američki program Apollo, dvanaest američkih astronauta, svi bijele rase, hodalo je po Mjesecu. NASA je ranije najavila da će program Artemis omogućiti slijetanje prve žene i prve osobe obojene kože na površinu Mjeseca. “Nikada više nećemo hodati po Mjesecu sami,” naglasio je Bill Nelson, direktor NASA-e, u videu objavljenom na društvenim mrežama. Nelson je dodao: “Diplomacija je ključna za otkrića, a otkrića ključna za diplomaciju.” Prva misija koja će astronaute vratiti na površinu Mjeseca, Artemis 3, zakazana je za 2026., dok Kina ima ambicije poslati ljude na Mjesec do 2030. godine.

“Glasnogovornik japanske svemirske agencije JAXA izrazio je veliko zadovoljstvo povodom najave, naglasivši čvrstu predanost agencije u ispunjavanju postignutog sporazuma, što uključuje i razvoj rovera. Sjedinjene Američke Države i Japan već duže vrijeme ostvaruju plodonosnu suradnju u svemirskom sektoru, osobito kroz projekte povezane s Međunarodnom svemirskom postajom. Na početku ove godine, Japan je postigao značajan uspjeh slijetanjem svoje letjelice na Mjesec u okviru misije SLIM u siječnju, postavši tako peta zemlja koja je ostvarila ovakav podvig. U zajedničkoj izjavi, SAD i Japan istaknuli su da će japanski astronaut sletjeti na Mjesec, pod pretpostavkom da se ispune ključni preduvjeti misije, ne ulazeći pritom u dodatne pojedinosti. Također je navedeno da će rover koji Japan doprinosi biti dizajniran za podršku dvojici astronauta tijekom njihova boravka u mobilnom habitatnom modulu i laboratoriju, omogućujući do 30 dana istraživanja regije blizu južnog pola Mjeseca. NASA planira koristiti ovaj rover u okviru misije Artemis 7, s nadom da će se rover koristiti u brojnim misijama kroz nadolazeće desetljeće.

Iako Europska svemirska agencija (ESA) ima osigurana mjesta za buduće misije Artemis zahvaljujući svojim tehnološkim doprinosima, još uvijek postoji neizvjesnost oko toga hoće li europski astronauti imati priliku kročiti na Mjesec ili će se ograničiti samo na let oko njega. Daniel Neuenschwander, direktor za ljudsku i robotsku istraživačku misiju u ESA-i, naglasio je da su pojedinosti dogovora s NASA-om još uvijek predmet daljnjih razgovora, pri čemu je izrazio razumijevanje za suradnju između SAD-a i Japana zbog ‘geostrateških motiva’. Program Artemis započeo je 2022. godine s misijom Artemis 1, koja je uspješno izvela let neopremljenog broda oko Mjeseca. Misija Artemis 2, zakazana za 2025. godinu, odvest će četvoricu astronauta u orbitu oko Mjeseca bez slijetanja. Posada će se sastojati od tri Amerikanca i jednog Kanađanina, koji su trenutno u fazi intenzivne obuke. Prvo planirano slijetanje posade na Mjesec, u okviru misije Artemis 3, predviđeno je za 2026. godinu, iako sastav posade još nije službeno objavljen.”


Pratite Kozmos na Google Vijestima.