kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Japan izgubio kontakt s jedinom aktivnom letjelicom oko Venere
Svemir

Japan izgubio kontakt s jedinom aktivnom letjelicom oko Venere

Venera je poznata kao drugi po sjaju nebeski objekt na noćnom nebu nakon Mjeseca. Izvor: Wikimedia Commons
objavljeno

Japanska svemirska agencija (JAXA) objavila je da je izgubila kontakt s Akatsukijem, jedinom svemirskom letjelicom koja trenutno istražuje Veneru iz orbite.


Akatsuki, misija vrijedna 300 milijuna dolara, lansirana je 2010. godine s ciljem proučavanja klime Venere. Misija je započela s problemima jer glavni motor nije uspio uvesti letjelicu u orbitu Venere. No, tim inženjera uspio je 2015. godine, nakon pet godina orbitiranja oko Sunca, ponovno pokušati i uspješno pozicionirati letjelicu u orbitu Venere. Poznata i kao Venus Climate Orbiter, letjelica Akatsuki od tada kontinuirano provodi znanstvena istraživanja te je ostvarila nekoliko neočekivanih otkrića. Međutim, ta istraživanja sada su ugrožena. Na službenom profilu misije Akatsuki na platformi X (bivši Twitter) u srijedu, 29. svibnja, objavljeno je da je Institut za svemirske i astronautičke znanosti (ISAS) “izgubio kontakt s Akatsukijem nakon operacije krajem travnja zbog dugotrajnog razdoblja niske stabilnosti kontrole orijentacije te da trenutno ulaže napore kako bi ponovno uspostavio komunikaciju s letjelicom.”


Stabilna orijentacija

Letjelica mora održavati stabilnu orijentaciju kako bi mogla usmjeriti antenu prema Zemlji i komunicirati. “Obavijestit ćemo vas o budućim planovima čim budu definirani. Hvala vam na vašoj toploj podršci,” stoji u drugoj objavi tima Akatsuki. Iako je letjelica već ispunila svoju primarnu misiju, od 2018. godine nastavila je s produženim operacijama. Ako se kontakt s Akatsukijem ne može ponovno uspostaviti, misija je ipak dokazala inženjerske sposobnosti JAXA-e i značajno unaprijedila naše razumijevanje klime i atmosferskih dinamika Venere. Unatoč mogućem gubitku Akatsukija, Venera neće dugo ostati bez promatranja. Pitanja o snažnom efektu staklenika koji je Veneru učinio najtoplijom planetom u Sunčevom sustavu te intrigantna očitanja potencijalnih biopotpisa u njezinoj atmosferi ponovno privlače znanstvenu pažnju. Nove misije, uključujući one od NASA-e, Europske svemirske agencije, Indije i privatnih tvrtki, mogle bi biti lansirane prema Veneri kasnije ovog desetljeća.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.