kozmos.hr
Svemir

James Webb snimio svoj prvi egzoplanet

objavljeno

Svemirski teleskop James Webb ušao je u povijest snimivši svoj prvi planet izvan Sunčevog sustava – daleki plinoviti div nazvan HIP 65426 b.

Webbovi novi revolucionarni koraci

Svemirski teleskop James Webb pravo je tehnološko čudo, a ovaj teleskop vrijedan 10 milijardi dolara već je promijenio način na koji gledamo na svemir. Otkako je stigao do svog odredišta u srpnju, teleskop je isporučio podatke bez presedana, nudeći astronomima potpuno novi pogled na svemir.

Nastavljajući pokazivati svoju nevjerojatnu moć, u novoj impresivnoj demonstraciji revolucionarnih sposobnosti svemirskog opservatorija, NASA-in svemirski teleskop James Webb snimio je svoju prvu izravnu sliku planeta izvan našeg Sunčevog sustava. Smješten u zviježđu Kentaur, blijedožuti egzoplanet poznat je kao HIP 65426 b. Vjeruje se da je pet do osam puta veći od Jupitera i da se nalazi 363 svjetlosne godine od nas.


Iako Webb nije otkrio svijet – naime, on je pronađen još 2017. godine pomoću instrumenta SPHERE na teleskopu Europskog južnog opservatorija u Čileu – njegova nova opažanja omogućuju nam da ga vidimo bez smetnji iz Zemljine atmosfere.

Nova fotografija i važnost

Rezultati ovih opažanja su transformativni – tj. predstavljaju važnu promjenu – ne samo za teleskop James Webb, već i za astronomiju općenito, tvrdi Sashi Hinkley, asistent-profesor fizike i astronomije na Sveučilištu Exeter.

Top 10 stvari koje biste trebali znati o James Webb svemirskom teleskopu

HIP 65426 b kruži oko svoje zvijezde domaćina na udaljenosti tri puta većoj od Neptuna ili Sunca, ili 100 puta većoj udaljenosti između našeg planeta i Sunca. Promatrani egzoplaneti često ‘ometaju’ sjaj koji dolazi iz njihovih zvijezda domaćina, a upravo ove oscilacije Webb može uočiti te stvoriti nevjerojatno detaljne slike egzoplaneta, pojasnili su iz NASA-e.

Slika egzoplaneta HIP 65426 b kako ga je snimio James Webb (©NASA/ESA/CSA).
Slika egzoplaneta HIP 65426 b kako ga je snimio James Webb (©NASA/ESA/CSA).

Postdoktorand Aarynn Carter rekao je u izjavi da je dobivanje slike bilo poput ‘kopanja za svemirskim blagom’ – „U početku sam mogao vidjeti samo svjetlost zvijezde, ali pažljivom obradom slike uspio sam ukloniti tu svjetlost i otkriti planet.“ Na temelju prikupljenih podataka trenutno je u izradi rad. Međutim, buduća opažanja poput ovog već ih ispunjavaju uzbuđenjem – „Mislim da je najuzbudljivije to što smo tek počeli. Postoji još mnogo slika egzoplaneta koje će oblikovati naše cjelokupno razumijevanje njihove fizike, kemije i nastanka,“ rekao je Carter te zaključio da to znači „da možemo čak otkriti planete koji su prije bili nepoznati.“


James Webb objavio prve nevjerojatne slike

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

 

 

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.