kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • James Webb je pronašao nešto vrlo zanimljivo u dubokom svemiru
Svemir

James Webb je pronašao nešto vrlo zanimljivo u dubokom svemiru

Ilustracija svemirskog teleskopa James Webb koji se nalazi 1.6 milijuna kilometara od Zemlje. Zasluge: NASA GSFC.
objavljeno

U novom proboju u istraživanju svemira, Svemirski teleskop James Webb, koji se nalazi na udaljenosti od oko 1,6 milijuna kilometara od Zemlje, otkrio je ključne kemikalije oko dviju mladih zvijezda, nagovještavajući mogućnost formiranja planeta. Astronomi su iskoristili ovaj napredni svemirski opservatorij za promatranje kosmičkih područja oko protuzvijezda, koje su u tako ranim fazama razvoja da još nisu formirale planete. Međutim, prema NASA-i, vrlo je vjerojatno da će većina zvijezda u kozmosu imati barem jedan planet koji ih okružuje.

Prema dostupnim informacijama, Svemirski teleskop James Webb detektirao je prisutnost “složenih organskih molekula” u područjima koja su predodređena za nastanak planeta. Otkriveno je nekoliko ključnih spojeva, uključujući etanol – alkohol koji se nalazi u pićima, te jedan sastojak koji se također može pronaći u octu. U ekstremnim uvjetima svemira, ove molekule transformiraju se u čvrsta stanja, formirajući ledene materijale.

Očekuje se da će takvi materijali jednog dana postati integralni dijelovi tijela unutar solarnih sustava, poput velikih asteroida koji mogu prenositi organske molekule i ključne materijale do planeta. Ovaj proces mogao bi objasniti i kako je voda, jedan od temeljnih uvjeta za život kakav poznajemo, originalno stigla na Zemlju – potencijalno preko udara asteroida.


Ključni dio rasta planetarnih sustava

Ewine van Dishoeck, astronomkinja s Leidenskog sveučilišta i jedna od autorica istraživanja, u izjavi za NASA-u ističe važnost ovog otkrića. “Sve te molekule mogu postati dio kometi i asteroida, a kasnije i novih planetarnih sustava kada se ledeni materijali prenesu prema disku u kojem se formiraju planete tijekom evolucije protuzvjezdanih sustava,” objašnjava van Dishoeck. S nestrpljenjem očekuje daljnje korake u praćenju ove astrokemijske staze uz pomoć dodatnih podataka koje će Webb prikupiti u godinama koje dolaze.

Webb je opremljen naprednim spektrometrima sposobnima detektirati sastav udaljenih objekata i atmosfera, koristeći se rasponom svjetlosti na način sličan prizmi. Ovim metodama moguće je identificirati prisutnost različitih elemenata i molekula, što pruža uvid u kemijski sastav promatranih objekata. Među ključnim otkrićima je identifikacija etanola unutar različitih grupa ledenih materijala prilikom promatranja protuzvijezde IRAS 2A, zajedno s drugim bitnim kemikalijama poput mravlje i octene kiseline, metana, ističući njihovu ulogu u kreiranju uvjeta pogodnih za razvoj potencijalno nastanjivih svjetova.

Webb, projekt u kojem sudjeluju NASA, Europska svemirska agencija (ESA) i Kanadska svemirska agencija, izgrađen je s ciljem dubinskog istraživanja svemira i otkrivanja tajni ranih faza svemira. Zahvaljujući svom ogromnom zrcalu promjera preko 6,5 metara, koje omogućava prikupljanje veće količine svjetlosti, i specijaliziranoj infracrvenoj tehnologiji, Webb nudi neusporediv uvid u daleke galaksije, zvijezde i planete, uključujući i one unutar našeg sunčevog sustava.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.