kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Indijski rover Pragyaan uspješno završio misiju na Mjesecu
Svemir

Indijski rover Pragyaan uspješno završio misiju na Mjesecu

Indijski rover započinje istraživanje južnog pola Mjeseca
objavljeno

U posljednjem postignuću indijskog svemirskog programa, rover Pragyaan, dio Chandrayaan-3 misije, uspješno je završio svoj zadatak na Mjesecu. Kako je izvijestila Indijska organizacija za istraživanje svemira (ISRO), nakon povijesnog slijetanja blizu lunarnog južnog pola, Pragyaan je postavljen u mirovanje.

ISRO je potvrdio: “Nakon uspješnog završetka misije, rover je prešao u stanje mirovanja,” zbog završetka dana na njegovoj trenutačnoj lokaciji na Mjesecu.

Prikupljeni podaci i njihov prijenos

Iako je bio projektiran za aktivnost tijekom jednog lunarnog dana, što je ekvivalentno 14 zemaljskih dana, Pragyaan je ostao u izvrsnom stanju. “Svi prikupljeni podaci su poslani natrag na Zemlju i očekujemo novi ciklus zadataka nakon sljedećeg izlaska sunca,” rekao je predstavnik ISRO-a.

Detalji o potencijalnom otkriću smrznute vode na Mjesecu još uvijek nisu objavljeni. Međutim, već je otkriveno da je rover identificirao niz elemenata, uključujući sumpor, aluminij i kisik.

Zbog ekstremnih lunarnih temperatura, postoji zabrinutost da elektronika rovera možda neće izdržati duge periode hladnoće, koja može doseći i do minus 184 stupnjeva Fahrenheita.

Indija: Svemirska velesila u usponu

Nakon neuspješnog pokušaja slijetanja na Mjesec 2019. godine, ovaj uspješni završetak misije Pragyaan dodatno potvrđuje Indijinu poziciju među vodećim nacijama u svemirskim istraživanjima, čineći je ravnopravnom s velesilama kao što su SAD, Rusija i Kina.

Ova misija, koja je koštala oko 75 milijuna dolara, ističe se posebno u svjetlu nedavnog neuspjeha ruske misije Luna-25.

S obzirom na uspjehe poput ove misije, ali i misije na Mars iz 2014. godine, Indija se pozicionira kao važan partner u budućim svemirskim pothvatima. U skorijoj budućnosti, suradnja s SAD-om je planirana za Indijinu prvu misiju na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.