kozmos.hr
Svemir

Indijska svemirska sonda uspješno ušla u solarnu orbitu

Erupcija, Sunce (Depositphotos_317801944_L)
objavljeno

U značajnom dostignuću za svemirske ambicije najmnogoljudnije države svijeta, indijska misija promatranja Sunca, Aditya-L1, ušla je u orbitu Sunca nakon putovanja koje je trajalo četiri mjeseca. Lansirana u rujnu, misija Aditya-L1 nosi sofisticirani niz instrumenata dizajniranih za detaljno mjerenje i promatranje vanjskih slojeva našeg sunca. Indijski ministar znanosti i tehnologije, Jitendra Singh, objavio je na društvenim mrežama kako je sonda postigla svoju konačnu orbitu i sada je spremna “razotkriti misterije veze Sunce-Zemlja”.

Ovaj podvig stavlja Indiju u red država poput Sjedinjenih Američkih Država i Europske svemirske agencije, koje su već poslale brojne sonde prema srcu našeg Sunčevog sustava. S počecima koji sežu do NASA-inog programa Pioneer iz 1960-ih, ova misija označava prvu takvu misiju bilo koje azijske nacije postavljenu u orbitu oko Sunca.

Premijer Narendra Modi proslavio je ovaj uspjeh kao “prekretnicu” u svemirskom istraživanju Indije, ističući posvećenost i naporan rad znanstvenika. Naglasio je kako će Indija nastaviti slijediti nove znanstvene granice za dobrobit čovječanstva.


Aditya, imenovana po hinduističkom božanstvu Sunca, proputovala je put od 1,5 milijuna kilometara (oko 932,000 milja) od Zemlje, što je samo mali dio udaljenosti između našeg planeta i središnje zvjezda našeg Sunčevog sustava. Nalazi se na Lagrangeovoj točki, gdje se gravitacijske sile Zemlje i Sunca uravnotežuju, omogućavajući stabilnu orbitu.

S višemilijunskim budžetom, ovaj orbiter proučavat će Sunčevo koronalno izbacivanje mase, moćne pojave koje izbacuju ogromne količine plazme i magnetske energije iz Sunčeve atmosfere. Ovi izboji imaju potencijal dosegnuti Zemlju i ometati rad satelita, čineći misiju ne samo znanstveno značajnom već i vitalnom za razumijevanje utjecaja Sunca na Zemljinu tehnološku infrastrukturu.

Misija Aditya-L1 također ima ambiciju rasvijetliti dinamiku različitih solarnih fenomena, pružajući važne uvide u čestice i polja u gornjim slojevima Sunčeve atmosfere.

Ovaj uspjeh dolazi u nizu impresivnih svemirskih poduhvata Indije, koja se ističe svojim proračunski svjesnim, no tehnološki naprednim programom. Od prve sonde u orbiti Mjeseca 2008. godine do postavljanja letjelice u orbitu oko Marsa, Indija kontinuirano postavlja nove standarde u svemirskim istraživanjima.

S planovima za lansiranje posade u orbitu oko Zemlje, zajedničke misije s Japanom na Mjesec i ambicije usmjerene prema Veneri, Indija se uspostavlja kao jedan od ključnih igrača u globalnoj areni svemirskih istraživanja, pokazujući kako znanstvena otkrića i istraživanja ne poznaju granice.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.