kozmos.hr
Svemir

Hubble uočio ekstremne uvjete na udaljenim planetima

Umjetnički prikaz planeta KELT-20b koji kruži oko svoje plavo-bijele zvijezde (©NASA, ESA, Leah Hustak (STScI)).
autor
objavljeno

Istražujući udaljene užarene egzoplanete – tzv. (super)vruće Jupitere – svemirski teleskop Hubble snimio je podatke koji otkrivaju ekstremne vremenske uvjete na dva takva svijeta.

‘Vrući Jupiteri’

Od 1990-ih – kada su otkriveni prvi egzoplaneti – pa do danas otkriven je cijeli niz tzv. ‘(super)vrućih Jupitera‘. Ovi kolosalni svjetovi su plinoviti divovi poput našeg Jupitera, ali orbitiraju mnogo bliže svojim matičnim zvijezdama – dovoljno blizu da bi njihove površine mogle ključati na temperaturama iznad 1600°C.

Sada je svemirski teleskop Hubble probio ‘veo’ dva različita vruća Jupitera te dobio uvid u njihovo prilično bizarno vrijeme – barem u usporedbi s vremenskim uvjetima na planetima našeg Sunčevog sustava.

Ovi svjetovi ne samo da su nevjerojatno zanimljivi, već su i svjedoci fenomena utjecaja zvijezde na atmosferu planeta u njenoj orbiti.

Ekstremni vremenski uvjeti

„Kada pogledamo Zemlju sva su naša vremenska predviđanja još uvijek fino podešena na ono što možemo izmjeriti.“ Međutim na egzoplanetima nije tako – „Iako poznajete osnovnu kemiju i fiziku, ne znate kako će se to manifestirati na složene načine,“ rekao je David K. Sing, jedan od autora rada u kojem je objavljeno otkriće.


Jedna od Hubbleovih ‘meta’ bio je KELT-20b – vrući Jupiter koji se nalazi oko 400 svjetlosnih godina od Zemlje. Ovdje je Hubble pronašao dokaz da intenzivno ultraljubičasto zračenje snažnog sunca udara u gornju atmosferu planeta, gdje ga metali apsorbiraju.

Umjetnički prikaz planeta KELT-20b koji kruži oko svoje plavo-bijele zvijezde (©NASA, ESA, Leah Hustak (STScI)).
Umjetnički prikaz planeta KELT-20b koji kruži oko svoje plavo-bijele zvijezde (©NASA, ESA, Leah Hustak (STScI)).

Rezultat te interakcije je stvaranje ‘pregrijanog’ sloja visoko u atmosferi KELT-20b. Riječ je o pojavi nalik na Zemljinu stratosferu koja – bogata ozonom – blokira Sunce. Međutim, atmosfera KELT-20b mnogostruko je toplija.

„Do sada nikada nismo znali kako zvijezda domaćin izravno utječe na atmosferu planeta. Bilo je mnogo teorija, ali sada imamo prve podatke promatranja- Ovo je uvjerljiv dokaz da planeti ne žive u izolaciji, već da su pod utjecajem zvijezde

Kiša kamenja?!

Koliko god nevjerojatan KELT-20b bio, on je zapravo benigan u usporedbi s onim što je Hubble pronašao na drugom promatranom egzoplanetu – WASP-178b. Ovaj planet udaljen je od Zemlje 1300 svjetlosnih godina, a znanstvenici su uočili da na njemu pada kiša kamenja!

Čudne oborine nastaju jer je jedna strana planeta uvijek okrenuta prema suncu što dovodi do isparavanja stijena i proizvodnje plinovitog silicij monoksid. Taj silicij monoksid ‘teče’ (tj. cirkulira i prelazi) na noćnu stranu planeta (brzinama većim od 3200 km/h), gdje je temperature dovoljno niska da se materijal učvrsti natrag u stijene te padne na površinu.

Važnost istraživanja vremenskih uvjeta

Za astronome ovi su čudni svjetovi više od pukih zanimljivosti. Naime, zapažanja su dokaz da moderna oprema može znanstvenicima dati uvid u klimu drugih svjetova – nešto što bi im moglo pomoći da pronađu manje paklene svjetove više nalik Zemlji.

„Ako ne možemo shvatiti što se događa na supervrućim Jupiterima – gdje imamo pouzdane čvrste podatke promatranja – nećemo imati priliku shvatiti što se događa u slabijim spektrima promatranjem zemaljskih egzoplaneta,“ zaključio je Joshua Lothringer, koautor rada.


10 Stvari koje trebate znati o vrućim Jupiterima

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Rahul Rao (8. travnja 2022.), „Hubble Space Telescope spots extreme weather on strange alien worlds,“ space.com (pristup 13. travnja 2022).

Joshua D. Lothringer et al., „UV absorption by silicate cloud precursors in ultra-hot Jupiter WASP-178b,“ Nature 604 (2022).

Guangwei Fu et al., „Strong H2O and CO Emission Features in the Spectrum of KELT-20b Driven by Stellar UV Irradiation,“ The Astrophysical Journal Letters (2022).

Pratite Kozmos na Google Vijestima.