kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Geminidi: Najzapanjujući meteorski roj u cijeloj godini počinje
Svemir

Geminidi: Najzapanjujući meteorski roj u cijeloj godini počinje

Meteorski roj Akvaridi. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Svaki prosinac donosi povratak Geminidskog meteorskog roja – najboljeg prirodnog vatrometa u godini – i ljudi širom svijeta izlaze kako bi uživali u ovom spektaklu. Ova godina obećava biti posebno posebna jer vrhunac Geminida pada za vrijeme mladog Mjeseca. Rezultat? Noćno nebo bit će prekrasno tamno od trenutka kada se Geminidi prvi put pojave, kasno navečer, sve do svitanja koje će osvijetliti horizont. Što je noć tamnija, to je spektakl impresivniji.

Svaka čestica prašine koja udari u Zemljinu atmosferu stvara meteor koji gori sjajno iznad 80 kilometara visine. Što je čestica veća ili brža, to je sjajnija rezultirajuća bljeskalica. Dok Zemlja putuje oko Sunca, kontinuirano prolazi kroz tokove prašine i ostataka ostavljenih za sobom od strane asteroida i kometa. Kad naiđe na ove tokove meteorske prašine, količina prašine koja ulazi u atmosferu povećava se, i rađa se meteorski roj.

Kao što su objasnili profesor Jonti Horner sa Sveučilišta Southern Queensland i Tanya Hill viši kustos u Victoria Museums i počasni suradnik na Sveučilištu u Melbourne, uvake godine u prosincu Zemlja prolazi kroz tok ostataka asteroida nazvanog (3200) Phaethon. Phaethon je neobičan objekt. Kreće se po izuzetno izduženoj orbiti koja ga dovodi mnogo bliže Suncu od Merkura i dalje od Marsa. Kao rezultat toga, povremeno je izložen ekstremnim temperaturama – njegova površina se raspada, ispuštajući prašinu u svemir.


Prašina koja ostaje iza sebe raspršila se duž Phaethonove orbite. Svaki put kad Zemlja dosegne određeni dio orbite, prolazi kroz rezultirajući tok ostataka i rađa se Geminidski meteorski roj. Zemlji je potrebno nekoliko tjedana da prođe kroz ostake koje je Phaethon ostavio. Tijekom većeg dijela tog razdoblja Geminidi ostaju manji događaj. Međutim, tijekom dvije ili tri noći oko sredine prosinca, prolazimo kroz najgušći dio tokova.

Najbolji pogled na Geminide

Sjeverna polutka pruža najbolji pogled na Geminide, gdje može proizvesti više od 100 meteora na sat tijekom vrhunca. Meteorski roj može se vidjeti samo kad je dio Zemlje na kojem se nalazite usmjeren prema toku. To znači da za Geminide nećete vidjeti meteore sve dok se sa vaše lokacije ne pojavi zviježđe Blizanaca. Što ste sjeverniji, to će se zviježđe Blizanaca ranije pojaviti navečer. To je točka na nebu s koje se meteori čini da izlaze. Što je viša ta točka na nebu, to se dublje usmjeravate u tok i vidjet ćete više meteora.

Najbolji rezultati bit će tijekom četverosatnog razdoblja usredotočenog na vrhunac zviježđa Blizanaca. Što više vremena prođe nakon vrhunca, to ćete manje meteora vidjeti. Ipak, još uvijek postoji šansa da vidite neke Geminide kad god je zviježđe iznad horizonta – s poštovanjem vrijednim stopama već sat vremena nakon što se zviježđe pojavi.

Iako se Gemini mogu se pojaviti bilo gdje na noćnom nebu, njihovo kretanje uvijek možete pratiti unatrag prema zviježđu Blizanaca. Ako gledate izravno prema zviježđu, vidjet ćete meteore gotovo izravno; ako gledate suprotno od njega, vidjet ćete ih kako ulaze u atmosferu iznad vas, jureći prema horizontu.

Iz iskustva, najbolji način za uočavanje meteora je pronaći i okrenuti se prema zviježđu, a zatim se okrenuti tako da gledate prema mjestu oko 45 stupnjeva lijevo ili desno od istoga. Što to znači? U nekoliko sati nakon što se zviježđe pojavi, bit će na sjeveroistočnom dijelu neba, pa biste najbolje vidjeli prema sjeveru ili istoku (45 stupnjeva lijevo ili desno od zviježđa).


Kad je zviježđe Blizanaca na vrhuncu, bit će usmjereno prema sjeveru – pa će najbolji pogled na kišu biti prema sjeveroistoku ili sjeverozapadu. Naposljetku, kako se približava zora, zviježđe će biti na sjeverozapadu, pa biste željeli gledati prema zapadu ili sjeveru.

Idealno, trebate gledati pod kutem od otprilike 45 stupnjeva od površine. Ležanje je najbolje, a stajanje je siguran način za bol u vratu! Hoćete li gledati lijevo ili desno ovisi o vama, ali predlažemo da gledate prema strani s tamnijim nebom (manje svjetlosno onečišćenje).

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.