kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • ESA-ina letjelica snimila nevjerojatne snimke Venere tijekom dvostrukog preleta
Svemir

ESA-ina letjelica snimila nevjerojatne snimke Venere tijekom dvostrukog preleta

objavljeno

Pogledajte nevjerojatne snimke gravitacijskog manevara ESA -inog Solar Orbitera i svemirske letjelice BepiColombo.

ESA-in Solar Orbiter i stanica vezana za Merkurial BepiColombo izvršili su dvostruki prelet pored Venere, u razmaku od 33 sata. Dva leta omogućila su istovremeno proučavanje i dnevne i noćne strane planeta, kao i njegove magnetosfere i blizu-planetarne plazme. Prve slike s preleta, kao i važni podaci, već su objavljene.

Sve što trebate znati o ESA -inom najnovijem dvostrukom preletu pored Venere

Važnost Venere

Venera je predmet velikog interesa za znanstvenike iz mnogo razloga – ovaj planet je po veličini i masi vrlo sličan Zemlji, ali se po drugim svojstvima jako razlikuje od nje. To je razlog „nove ere“ istraživanja Venere koja bi trebala započeti za nekoliko godina iz nekoliko zemalja.

Kompilacija slika Venere dok se Solar Orbiter približavao planetu s desne strane koja je noćna strana planete. Možete vidjeti sjajni polumjesec koji je odsjaj sa sunčeve strane planeta. Izvor: ESA/NASA/NRL/SoloHI/Phillip Hess

Po čemu je planet toliko važan?


Planetologe zanimaju trenutne geološke aktivnosti planeta, složena dinamika i sastav njegove atmosfere, uključujući misteriju pojave fosfina, koji se smatra potencijalnim biomarkerom, kao i neobična svojstva njegove magnetosfere i ionosfere.

Prva fotografija preleta Venere snimljena letjelicom BepiColombo koja je izvela svoj drugi manevar pored Venere i na putu je za Merkur. Izvor: ESA/BepiColombo/MTM, CC BY-SA 3.0 IGO

Trenutne misije

Trenutno samo japanska letjelica Akatsuki radi u orbiti oko Venere, međutim, znanstvenici imaju priliku istraživati planet tijekom susreta s letjelicama koje se šalju u unutarnji Sunčev sustav, poput Parkerove sonde, te tijekom događaja poput nedavnog dvostrukog preleta .

Niz od 89 slika iz preleta BepiColomba 10. kolovoza 2021.Izvor: ESA/BepiColombo/MTM, CC BY-SA 3.0 IGO

Prelet Solar Orbiter-a

9. i 10. kolovoza dvije su europske svemirske letjelice izvršile svoj prvi dvostruki prelet pored Venere, u razmaku od samo 33 sata. Prvo je Solarni orbiter letio na minimalnoj udaljenosti od 7995 kilometara od noćne strane planeta.

https://kozmos.hr/dvije-esa-ine-svemirske-letjelice-spremne-za-povijesne-prelete-pored-venere/

Prelet BepiColombo-a

Zatim je 10. kolovoza merkurijanska istraživačka stanica BepiColombo dovršila dvostruki prelet kada je letjela na minimalnoj udaljenosti od 552 kilometra od dnevne strane Venere.

Novi podaci

Oba leta su napravljena u sklopu gravitacijskih manevra u blizini Venere i znanstvenicima će dati mnogo novih znanstvenih podataka o magnetosferi, plazma okruženju i značajkama atmosfere planeta, uključujući slike.

Budući preleti

“BepiColombo” se neće vratiti na Veneru dok će Solar Orbiter u budućnosti izvršiti još sedam gravitacijskih manevara u blizini planeta.

ESA -in EnVision

Ranije ove godine, 10. lipnja 2021., Europska svemirska agencija najavila je početak razvoja novog znanstvenog aparata srednje klase, EnVision, koji će istraživati Veneru i djelovati u orbiti oko planeta.


Dosadašnja otkrića

EnVision će nastaviti istraživački program koji je pokrenula europska svemirska letjelica Venera-Express, koja je djelovala deset godina i donijela mnoga znanstvena otkrića: pronašla je ozon u atmosferi Venere, pokazala polarne vrtloge, otkrila aktivne vulkane i drugo.

Ostale predstojeće misije

S druge strane, NASA također ima svoj vlastiti istraživački program Venere, koji se sastoji od orbitalne stanice i sonde za spuštanje. Rusija se također bavi razvojem aparata Venera-D, dok Indija također želi lansirati svoju letjelicu na Veneru.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• ESA. (n.d.). BepiColombo skims past Venus.
• ESA. (n.d.). ESA gets ready for double Venus flyby.
• ESA. (n.d.). Sights and sounds of a Venus flyby.
• Hatfield, M. (2021, August 12). During close Pass, SOLAR Orbiter CAPTURES venus’ Glare. NASA.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.