kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Eksperiment pomlađivanja stanica preokrenuo proces starenja kod miševa
Znanost

Eksperiment pomlađivanja stanica preokrenuo proces starenja kod miševa

Miševi. Izvor: Depositphotos.com.
objavljeno

Znanstvenici već neko vrijeme proučavaju proces starenja te nastoje otkriti je li moguća njegova reverzibilnost.

Znanstvenici uspješno usporili proces starenja kod miševa

Novo istraživanje koje radi na reprogramiranju stanica kod miševa polučilo je zanimljive rezultate kada je riječ o usporavanju starosti. “Ushićeni smo što ovaj pristup možemo koristiti tijekom cijelog životnog vijeka kako bismo usporili starenje kod normalnih životinja”, izjavio je autor i razvojni biolog Instituta Salk, Juan Carlos Izpisua Belmonte. “Tehnika je sigurna i učinkovita kod miševa.”

Tim je otkrio da su tkiva u bubrezima i koži miševa uspješno ‘pomlađena’, što znači da je kod tih životinja smanjena ekspresija gena koji uzrokuju upalu i smrt stanica. Stanice kože čak su bile u mogućnosti više se razmnožavati i s manje ožiljaka, suprotno onome što se obično događa u starijoj dobi. Osim toga, činilo se da su epigenetski satovi životinja vratili unazad.


“Osim rješavanja bolesti povezanih sa starenjem, ovaj pristup može pružiti biomedicini novi alat za obnavljanje tkiva i organizma poboljšanjem funkcije stanica i otpornosti na različite bolesti, kao što su neurodegenerativne bolesti”, navodi Izpisua Belmonte.

https://kozmos.hr/znanstvenici-dokazali-da-su-odredene-vrste-riba-sposobne-prepoznati-same-sebe-u-ogledalu/

Yamanaka faktori

Znanstvenici su eksperimentirali s četiri poznata proteina koji reguliraju ekspresiju DNK: Oct4, Sox2, Klf4 i c-Myc ili tzv. Yamanaka faktori. Iako se ova tehnika može koristiti za pretvaranje odraslih stanica u matične stanice, tim je prethodno pokazao da se također može koristiti i za ‘djelomično reprogramiranje’ stanica vraćajući ih u nešto mlađe stanje. Ako se ista metoda primjeni na dovoljno stanica u tijelu životinje, to bi potencijalno moglo vratit biološki sat cijelog organizma nazad u mladost.

Istraživači su zatim htjeli vidjeti što će se dogoditi s miševima kada se Yamanaka čimbenici primjenjuju dugoročno. U novom istraživanju faktori su korišteni na tri različita načina. Prvo ispitivanje je bilo kratko: skupina je liječena faktorima jedan mjesec kada je imala 25 mjeseci (oko 80 godina starosti kod ljudi). Druga i treća skupina imale su dugotrajnije tretmane. Jedna je primala redovite doze od 15 do 22 mjeseca (dob 50-70 kod ljudi), a druga je primala redovite doze od 12 do 22 mjeseca (35-70 kod ljudi).

Miševi liječeni samo mjesec dana nisu pokazali nikakve osobine usporavanja starenja, ali dvije dulje tretirane skupine pokazale su znakove pomlađivanja bez povećanog rizika od raka ili drugih zdravstvenih problema. “Sve u svemu, ova studija pruža zanimljive naznake da se dugoročnim reprogramiranjem može obnoviti i pomladiti funkcije nekih tkiva”, komentirali su Arianna Markel i George Q. Daley iz Bostonske dječje bolnice, koji nisu bili uključeni u istraživanje.

Je li metoda primjenjiva na ljude?

Iako se istraživanje odnosi na miševe, moguće je da će u budućnosti biti primjenjivo i na ljudima.

“Očigledno je da djelomično reprogramiranje uspješno izaziva sistemske transkriptomske, metabolomske i lipidomske promjene te mijenja epigenetski sat. Štoviše, promatranje ovih rezultata kod miševa koji normalno stare, pruža dodatne dokaze da ovaj pristup može biti koristan i kada nije u pitanju bolest.”

Premda je metoda miljama udaljena od pružanja ljudskog eliksira mladosti, svejedno se radi o zanimljivom razvoju u okviru znanosti koja nastoji usporiti starenje.


https://kozmos.hr/smrznuti-dugozivac-postao-prva-kvantno-spregnuta-zivotinja-u-povijesti/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Browder, K.C., Reddy, P., Yamamoto, M. et al. In vivo partial reprogramming alters age-associated molecular changes during physiological aging in mice. Nat Aging 2, 243–253 (2022). https://doi.org/10.1038/s43587-022-00183-2

Anonymous (7. ožujka 2022.), Cellular rejuvenation therapy safely reverses signs of aging in mice, Salk Institute, Sciencedaily.com (pristup 23. ožujka 2022.)

Bowler J. (8. ožujka 2022.), Cellular ‘Rejuvenation’ Experiment in Mice Reverses Signs of Aging, Scientists Say, Sciencealert.com (pristup 23. ožujka 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.