kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Egzoplanet veličine Jupitera ima “rep” dug 560.000 kilometara!
Svemir

Egzoplanet veličine Jupitera ima “rep” dug 560.000 kilometara!

Egzoplanet veličine Jupitera ima rep dug 560.000 kilometara!
objavljeno

Astronomi su otkrili fascinantnu značajku na planetu WASP-69b, sličnom Jupiteru po veličini. Ovaj egzoplanet krije neobičnu tajnu: rep dug čak 560.000 kilometara! WASP-69b, je daleki svijet koji svojim dimenzijama podsjeća na Jupiter. Udaljen je približno 160 svjetlosnih godina od Zemlje, a kako znanstvenici kažu, prolazi kroz neobično intenzivno razdoblje. Ovaj egzoplanet kruži oko svoje zvijezde toliko blizu da doživljava nevjerojatno brzo isparavanje svoje atmosfere – gubi je brzinom od 200.000 tona u sekundi.

Tim astrofizičara sa Sveučilišta UCLA, predvođen Dakotahom Tylerom, doktorskim studentom i prvim autorom istraživanja, objavio je ovo otkriće u prestižnom časopisu The Astrophysical Journal. Istraživanje je otkrilo da atmosfera planete, bijegom u svemir i pod utjecajem zvjezdanih vjetrova zvijezde domaćina, poprima oblik sličan kometu. Kao rezultat, formira se rep koji se proteže na udaljenost od najmanje 563.270 kilometara iza planete.

“Prethodna istraživanja su ukazivala na to da planet gubi dio svoje atmosfere, sugerirajući postojanje slabog repa ili čak njegovu potpunu odsutnost,” objašnjava Tyler. “Međutim, naša analiza je sada nedvosmisleno potvrdila postojanje ovog repa, dokazavši da je njegova dužina najmanje sedam puta veća od samog planeta.”


WASP-69b, otkriven prije deset godina, spada u kategoriju vrućih Jupitera – plinovitih divova koji orbitiraju vrlo blizu svojih zvijezda. Zanimljivo je da ovaj egzoplanet obilazi svoju zvijezdu za manje od četiri zemaljska dana, dok Merkur, planet najbliži Suncu, za to treba 88 dana.

Novo otkriće ukazuje na to da zvijezda WASP-69b uzrokuje isparavanje atmosfere planeta zbog svojeg visokoenergetskog zračenja ali i oblikuje ispuštene plinove u produženi, uski rep. Ova pojava pruža uvid u utjecaj zvjezdanih vjetrova na planete koje se nalaze u tijesnim orbitama oko svojih zvijezda. “Duboko razumijevanje ovakvog gubitka atmosfere iznimno je važno za proučavanje evolucije planeta u stalnoj interakciji s njihovim zvijezdama,” ističu autori istraživanja.

Erik Petigura, suautor i profesor fizike i astronomije na UCLA, dodaje: “U posljednjem desetljeću shvatili smo da većina zvijezda ima planet koji kruži bliže nego što Merkur orbitira oko Sunca. Erozija atmosfere ključna je za objašnjenje raznolikosti planetarnih tipova koje danas promatramo. No, za većinu poznatih egzoplaneta, vjeruje se da je faza gubitka atmosfere već davno završena. Sustav WASP-69b pruža rijetku priliku za istraživanje atmosferskog gubitka u realnom vremenu, što nam omogućava bolje razumijevanje procesa koji oblikuju tisuće drugih planeta.”

Za potrebe istraživanja, korišten je 10-metarski teleskop u Opservatoriju W. M. Keck na Havajima sa spektrografom visoke rezolucije NIRSPEC. Ova oprema omogućila je detaljnija promatranja strukture bježeće atmosfere WASP-69b. Rezultati su pokazali kako se plin, koji uglavnom čine vodik i helij, oblikuje i usmjerava prema Zemlji pod utjecajem zračenja i zvjezdanog vjetra, protežući se na stotine tisuća kilometara.

“Promatranje ovako izduženog repa pruža nam jedinstvenu priliku za detaljno proučavanje međudjelovanja između atmosfere planeta i zvjezdanog vjetra,” ističe Petigura.


Unatoč bliskom i opasnom odnosu sa zvijezdom, Tyler uvjerava da atmosfera WASP-69b neće potpuno nestati. “S masom 90 puta većom od Zemlje, WASP-69b ima dovoljno rezervi materijala tako da čak i gubitak velike količine mase neće značajno utjecati na njegov životni vijek. Nema opasnosti od potpunog gubitka atmosfere tijekom života zvijezde,” zaključuje Tyler.

“Otpornost ovog planeta u ekstremnim uvjetima služi kao inspiracija,” dodaje. “Iako se možemo suočiti s različitim izazovima, naša sposobnost da izdržimo i prevladamo često je veća nego što mislimo. Naši problemi mogu biti veliki, ali kao WASP-69b, opremljeni smo za nastavak putovanja.”

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.