kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Drevno, 3600 godina staro naselje otkriveno na Arapskom poluotoku
Znanost

Drevno, 3600 godina staro naselje otkriveno na Arapskom poluotoku

Grad u pustinji (Depositphotos_130620338_L)
autor
objavljeno

Nevjerojatno arheološko otkriće 3600 godina starog naselja (‘Makhfia’) moglo bi pružit uvid u poljoprivredu i klimatske promjene razdoblja.

Slučajno otkriće

Tijekom potrage za podzemnim izvorima vode tim znanstvenika slučajno je otkrio obrise naselja za koje se čini da je starije od 3600 godina. Simetrično uređeno područje veličine 2 x 3 kilometra predstavlja potencijalne obrise naselja koje bi moglo biti jedno od najvećih do sada otkrivenih u tom području. Naselje je identificirano korištenjem naprednih radarskih satelitskih snimaka, tj. otkriveno je pomoću L-Band Synthetic Aperture radarske slike s japanskog satelita ALOS 1 i posebno dobivene radarske slike visoke razlučivosti njegovog nasljednika, ALOS 2.

Kontekstualne karte koje prikazuju mjesto istraživanja na Arapskom poluotoku. Karta saliniteta podzemnih voda (b) preuzeta je iz Al-Hajarija (1990.) i pokazuje da je mjesto smješteno uz plitku slatkovodnu leću. Slika (c) prikazuje položaj mjesta u odnosu na Al Kharrara i lokalne značajke površine (©Google Earth/CNES/Airbus/E. Heggy et al. 2022).
Kontekstualne karte koje prikazuju mjesto istraživanja na Arapskom poluotoku. Karta saliniteta podzemnih voda (b) preuzeta je iz Al-Hajarija (1990.) i pokazuje da je mjesto smješteno uz plitku slatkovodnu leću. Slika (c) prikazuje položaj mjesta u odnosu na Al Kharrara i lokalne značajke površine (©Google Earth/CNES/Airbus/E. Heggy et al. 2022).

Otkriće je također važno jer se za navedeno područje – smješteno u današnjoj državi Katara – donedavno smatralo da ima malo dokaza sjedilačkih, drevnih civilizacija. Novo otkriće i nova studija objavljena temeljem istraživanja lokaliteta suprotstavljaju se narativu da je ovaj poluotok bio u potpunosti nomadski.


Pomogle snimke iz svemira

Iako naselje nije bilo vidljivo iz svemira pomoću uobičajenih alata za satelitsko snimanje niti kroz površinsko promatranje na Zemlji, znanstvenici su ipak utvrdili da je velika, podzemna pravokutna parcela morala biti djelo ljudskih ruku. Naime, znanstvenici su to zaključili zbog oblika, teksture i sastava tla koji su bili u oštrom kontrastu na okolne geološke značajke. Neovisno datiranje dobivenih uzoraka ukazuje na to da je mjesto staro najmanje 3650 godina.

Napredna sjedilačka civilizacija?

Istraživači su ovom naselju nadjenuli ime Makhfiaarapski naziv za nevidljive lokacije. Mapiranje naselja iz svemira također ukazuju na da je stanovništvo imalo sofisticirano razumijevanje kako koristiti podzemne vode. Istraživanje također ukazuje na kritičnu potrebu proučavanja vode i zaštite od klimatskih fluktuacija u sušnim područjima.

Ovo otkriće ima značajne povijesne i znanstvene implikacije. Povijesno gledano, ovo bi mogao biti prvi dokaz sjedilačke zajednice na tom području, te – potencijalno – i dokaz naprednog inženjeringa za to vremensko razdoblje. Nevjerojatno je i da se naselje ove veličine smjestilo upravo na ovom području – tj. udaljeno od obale gdje je bila smještena većina velikih drevnih naselja.

„Ovo područje u ljetnim mjesecima u prosjeku ima temperaturu oko 43 °C. Stoga je pronalazak naselja kao da nađete dokaze vrlo zelenog ranča usred Doline smrti u Kaliforniji; a pritom naselje još datira u vrijeme prije više tisuća godina,“ zaključio je Essam Heggy, vodeći istraživač lokaliteta.

Uvid u klimu i poljoprivredu regije

Lokalitet također donosi nove uvide u slabo shvaćene klimatske fluktuacije koje su se dogodile u regiji. Klimatske promjene mogle su značajno utjecati na naseljavanje i mobilnost ljudi.


Za povijest ljudske prisutnosti možda je najvažnije istaknuti da znanstvenici vjeruju da je ovo naselje moglo postojati dulje vrijeme upravo zbog razvoja poljoprivrede i oslanjanja na podzemne vode, što govori o naprednoj inženjerskoj sposobnosti civilizacije.

Istraživači vjeruju da bi populacija s dovoljno znanja da iskoristi tako nepredvidive resurse podzemnih voda zasigurno bila ispred svog vremena u ublažavanju suša u teškim, kopnenim okolišima. Postoje čvrsti dokazi da su se stanovnici ovog naselja oslanjali na prikupljanje vode iz dubljih vodonosnika kroz pukotine u tlu, te da se dobivena voda koristila za navodnjavanje usjeva.

Predstoje daljnja istraživanja

Znanstvenici za sada još uvijek ne znaju u potpunosti tko je bila kultura koja je podigla ovo naselje i zašto je nestala. Na temelju prisutnosti drvenog ugljena pronađenog na mjestu, Heggy i njegovi kolege sugeriraju da bi vatra mogla biti jedno od nekoliko vjerojatnih objašnjenja za propast.

Međutim, bit će potrebna daljnja istraživanja kako bi se rasvijetlila povijest ovog misterioznog naselja, a Heggy se nada da će nam istraživanje pomoći i u podizanju svijesti o klimatskim promjenama koje se događaju danas – „Ova priča je danas vrlo važna. U sušnim područjima imamo rašireno nepovjerenje u klimatska istraživanja. Mnogi misle da su klimatske promjene nešto u budućnosti ili daleko u ‘geološkoj’ prošlosti. Ovo mjesto pokazuje da je klimatskih promjena oduvijek bilo i da je našim precima ublažavanje posljedica promjena bilo ključno za opstanak.“

Znanstvenici otkrili drevne biljke ispod kilometra leda

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Essam Heggy et al., „Exploring the nature of buried linear features in the Qatar peninsula: Archaeological and paleoclimatic implications,“ ISPRS Journal of Photogrammetry and Remote Sensing 183 (2022), str. 210-227.

Amy Blumenthal (27. siječnja 2022.), „Evidence of 3600 + Year Old Settlement Uncovered in Eastern Arabian Peninsula,“ viterbischool.usc.edu (pristup 12. veljače 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.