kozmos.hr
Svemir

Dokaz tisuća masovnih vulkanskih erupcija na Marsu

objavljeno

Zemaljski vulkani imaju mogućnost “super-erupcije” rasuti po cijelom planetu. Na Marsu su fokusirani na jednu regiju i znanstvenici nemaju objašnjenje zašto.

Znanstvenici su pronašli dokaze da su se tisuće “super-erupcija” vulkana dogodile u sjevernom dijelu Marsa u regiji zvanoj Arabia Terra u posljednjih 500 milijuna godina. Zanimljiv detalj je taj da nema druge regije na Marsu s dokazima o erupcijama ove vrste.

Snažne erupcije vulkana

Neki vulkani eruptiraju tako snažno da se izbacuju čitavi oceani stijena i otrovnih plinova. Ove emisije blokiraju sunčevu svjetlost i desetljećima mijenjaju klimu planeta. Dokazi za slične pojave pronađeni su i na Marsu.

Vulkanske erupcije na Marsu

Prema geologu Patricku Whelleyju, koji je nadgledao analizu podataka, svaka od ovih erupcija značajno bi promijenila klimu planeta. Izbačeni plin zgusnuo je atmosferu, a prašina je blokirala sunce i ohladila planet. Nakon izbacivanja rastaljene stijene i plina u volumenu usporedivom s 400 milijuna olimpijskih bazena, takav se vulkan urušava i tvori golemu udubinu ili kalderu.


Imamo li iste formacije na Zemlji?

Takve depresije postoje na Zemlji i mogu imati desetke kilometara u promjeru. Nekoliko kaldera u Arabiji Terri postali su prvi dokaz da su na planetu ranije postojali vulkani, sposobni za super-erupcije.

Meteoriti?

Ranije se smatralo da su ove depresije krateri od pada meteorita. Godine 2013. znanstvenici su sugerirali da se zapravo radi o kalderama. Na to su ukazivali njihov nesavršen oblik, kao i znakovi urušavanja zidova.

Površina Arabia Terra

Kako bi potvrdili hipotezu, znanstvenici su ispitivali površinske stijene u području udubljenja – vulkanski pepeo nedvosmislen je dokaz njihovog podrijetla. Oni su se oslanjali na rad drugih znanstvenika koji su ranije pretpostavljali da su minerali na površini Arabia Terra vulkanskog podrijetla.

https://kozmos.hr/od-vulkana-na-marsu-do-padina-na-merkuru-kako-mjesta-na-drugim-planetima-dobivaju-svoja-imena/

Minerali na Marsu

Kako bi identificirali minerale na površini Marsa, tim je upotrijebio slike iz Martian Reconnaissance Orbitera snimljene kompaktnim spektrometrom. Znanstvenici su ispitali zidove kanjona i kratera gdje je vjetar trebao prenijeti pepeo vulkana, te otkrili vulkanske minerale, koje je voda pretvorila u glinu.

Topografske karte Arabije Terra

Tim je zatim upotrijebio satelitske kamere za sastavljanje trodimenzionalnih topografskih karata Arabia Terra. Preklapajući karte s položajem minerala na topografskim kartama kanjona i kratera, znanstvenici su vidjeli da su slojevi pepela savršeno očuvani i da leže baš kao i dok su bili još topli.

Koliko erupcija?

U prethodnim je radovima izračunata količina materijala koju je vulkan izbacio ovisno o veličini nastale kaldere. To je omogućilo istraživačima da izračunaju broj erupcija koje su se trebale dogoditi da bi se pojavile pronađene naslage pepela odgovarajuće debljine. Pa, prema Whelleyju, pokazalo se da je trebalo biti na tisuće takvih erupcija.

Vulkani istog tipa

Još nije jasno zašto su u ovoj regiji Marsa postojali samo vulkani istog tipa. Na Zemlji su vulkani sposobni za super-erupcije (od kojih je posljednja izbila na Sumatri prije 76.000 godina) raspršeni po planetu i postoje pored običnih.


Najveći vulkan u Sunčevom sustavu

Mars također ima razne vulkane – uključujući najveći vulkan u Sunčevom sustavu, Olimp, koji je 100 puta veći volumen od najvećeg vulkana na Zemlji, Mauna Loa. No, vulkani sposobni za super-erupcije dosad su pronađeni samo na zemljištu Arabia Terra i znanstvenici nemaju objašnjenje zašto.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Izvori:

• Shekhtman, S. (2021, September 14). NASA confirms thousands of Massive, ancient volcanic eruptions on Mars. NASA.
• Starr, M. (n.d.). Thousands of ancient Super-Eruptions have been detected on Mars. ScienceAlert.
• Whelley, P., Novak, A. M., Richardson, J., Bleacher, J., Mach, K., & Smith, R. N. (2021, August 1). Stratigraphic evidence for Early Martian Explosive volcanism in Arabia Terra. AGU Journals.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.