kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Da je Zemlja egzoplanet, James Webb bi vidio znakove civilizacije
Svemir

Da je Zemlja egzoplanet, James Webb bi vidio znakove civilizacije

Najveća super-Zemlja ikad. Izvor: Yayimages.com.
objavljeno

Kada pogledamo u prostrani kozmos, jedan planet neodoljivo privlači pažnju svojim neospornim znakovima života: Zemlja. Naša plava kugla odiše atmosferom ispunjenom kisikom, metanom i drugim ključnim elementima koji sugeriraju postojanje života. No, nije samo postojanje tih elemenata koji podržavaju život ono što nas impresionira. Industrijski spojevi poput dušikovog dioksida i CFC-ova (Klorofluorougljici) signaliziraju postojanje inteligentnog života.

Novo objavljena studija predstavlja fascinantnu teoriju: da je naša Zemlja promatrana kao egzoplanet, James Webb svemirski teleskop (JWST) bi mogao detektirati ove atmosferske tragove. Ovo istraživanje temelji se na direktnim mjerenjima. Kanadski satelit SCISAT snimio je sunčeve zrake visoke rezolucije dok su prolazili kroz jasan segment Zemljine atmosfere, otkrivajući razne molekule, kako prirodne, tako i one nastale ljudskom aktivnošću.

Znanstvenici su potom simulirali kako bi Zemlja izgledala kada bi prolazila ispred Sunca, gledano s ruba našeg Sunčevog sustava. Takva simulacija daje uvid u to kako bi podaci o egzoplanetama mogli izgledati.


Simulacije opservacija sličnih egzoplanetima

Nastavljajući svoj rad, istraživači su prilagodili podatke tako da oponašaju ono što bi JWST vidio kada bi promatrao udaljeni egzoplanet. Dodali su šumove i smanjili rezoluciju kako bi što vjernije dočarali prave opservacije teleskopa. Glavno pitanje bilo je mogu li se, unatoč slabijim i manje jasnim podacima, prepoznati ključni atmosferski potpisi. Rezultati su pokazali da se, čak i na udaljenosti od 50 svjetlosnih godina, mnogi tragovi mogu jasno uočiti.

Pomicanje fokusa s naše planete, istraživači su se koncentrirali na Trappist-1 sustav, udaljen 40 svjetlosnih godina, s čak sedam planeta, od kojih su neki potencijalno pogodni za život. Simulacijom su utvrdili da bi JWST mogao razlikovati tragove koji upućuju na biološki život ili tehnologiju na tim dalekim planetima.

Iako James Webb svemirski teleskop možda neće direktno detektirati izvanzemaljske civilizacije, to mu možda i nije potrebno. Samo otkriće spojeva poput kisika, organskih molekula i industrijskih spojeva u atmosferi egzoplaneta bilo bi senzacionalno. To bi ukazivalo na postojanje, bilo trenutno ili u prošlosti, napredne izvanzemaljske civilizacije. Otkriće takve vrste promijenilo bi naše razumijevanje svemira i otvorilo novo poglavlje u potrazi za vanzemaljskim životom.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.