kozmos.hr
Svemir

Curiosity snimio „mineralno cvijeće“ na Marsu

Mineralni cvijet (snimio Curiosity 2022, izvor NASA).
autor
objavljeno

Marsovski rover ‘Curiosity’ ranije je ovoga tjedna snimio nevjerojatne mineralne značajke formirane na površini Marsa koje izgledom podsjećaju na cvijeće ili nekakav oblik organske tvorevine.

Nevjerojatno otkriće

Rover Curiosity snimio je ovaj tjedan na površini Marsa nevjerojatnu snimku. Riječ je o slici objekta koji izgleda kao sićušni mali cvijet ili možda čak i neka vrsta organskog obilježja. Upravljački tim rovera potvrdio je da je ovaj objekt mineralna formacija, s delikatnim strukturama koje su nastale taloženjem minerala iz vode.

Curiosity je zapravo već vidio ove vrste značajki, koje se nazivaju dijagenetskim kristalnim nakupinama. Diagenetika znači rekombinaciju ili preuređenje minerala, a te značajke sastoje se od trodimenzionalnih kristalnih nakupina, vjerojatno napravljenih od kombinacije minerala.

Jedna od članica istraživačkog tima Curiosity – Abigail Fraeman – rekla je na Twitteru da su ove značajke napravljene od soli zvanih sulfati.


Zapanjujuće značajke Marsove površine

Prethodne studije značajki – nalik na novootkrivenu – pronađenih na Marsu govore da su značajke izvorno bile ugrađene u stijenu koja je s vremenom erodirala. Međutim, čini se da su ovi mineralni grozdovi otporni na eroziju.

Drugi naziv za ove značajke je konkrecija, a na niže priloženoj slici možete vidjeti okrugle konkrecije pored značajke nalik cvijetu (dostupan je i 3D model za detaljniji pregled).

Približena slika vrlo malih i prilično neobičnih konkretnih značajki koju je snimio Curiosity. Ovu značajku znanstvenici su nazvali 'Blackthorn Salt' (©NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin M. Gill).
Približena slika vrlo malih i prilično neobičnih konkretnih značajki koju je snimio Curiosity. Ovu značajku znanstvenici su nazvali ‘Blackthorn Salt’ (©NASA/JPL-Caltech/MSSS/Kevin M. Gill).

Znanstveni tim rovera vidio je ovu značajku ranije ovog tjedna i nazvao je ‘Blackthorn Salt’. Za snimanje ovih slika iz blizine koristili su roverov Mars Hand Lens Imager, nazvan MAHLI. Ova kamera je roverova verzija ručne povećalne leće koju geolozi obično nose sa sobom na teren. MAHLI-jeve slike iz krupnog plana otkrivaju minerale i teksture u stijenskim površinama.

Još jedno u nizu otkrića

Ovo nije prvi put da je Curiosity uočio ‘mineralno cvijeće’ na Marsu. Naime, rover je još 2013. pronašao još jedno obilježje nalik cvijetu, a rover Spirit 2008. godine pronašao je stijene sličnog izgleda koje su zbog svojih kvrgavih izbočina nazvane „cvjetača“.

Stijene bogate silicijevim dioksidom u obliku „cvjetače“ koje je fotografirao Spirit Rover u blizini stijene Home Plate u krateru Gusev 2008 (©NASA/JPL-Caltech).
Stijene bogate silicijevim dioksidom u obliku „cvjetače“ koje je fotografirao Spirit Rover u blizini stijene Home Plate u krateru Gusev 2008 (©NASA/JPL-Caltech).

Curiosity snimio oblake na Marsu


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Nancy Atkinson (25. veljače 2022.), „Curiosity Finds a Bizarre Rock on Mars that Looks Like a Flower,“ universetoday.com (pristup 26. veljače 2022.)

Tariq Malik (5. siječnja 2013.), „Mars Rover Curiosity Finds Martian ‘Flower’ and Snake-Like Rock,“ space.com (pristup 26. veljače 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.