kozmos.hr
Astronomija

Crne rupe se hrane brže nego što se ranije očekivalo

Ilustracija Crne Rupe
objavljeno

Svemir je mjesto prepuno čuda, a jedno od najnovijih otkrića mijenja našu percepciju o načinima na koje se supermasivne crne rupe hrane. Suprotno ranijem uvjerenju da ovi kozmički divovi konzumiraju polako, najnovije simulacije sugeriraju da njihov ritam konzumacije možda zapravo bude znatno brži.

Izazivajuća studija Sveučilišta Northwestern, objavljena u časopisu The Astrophysical Journal, koristi visokorezolucijske 3D simulacije koje pokazuju kako rotirajuće crne rupe distorziraju prostor-vrijeme. To rezultira raspadanjem akrecijskog diska – plinskog vrtloga koji ih hrani. Nakon što konzumiraju unutarnji dio diska, materija iz vanjskog dijela brzo se usmjerava prema unutra kako bi nadopunila nastali vakuum, i taj ciklus je mnogo brži nego što smo prethodno pretpostavljali.

Kvazari: Sjajne zagonetke svemira

Ova nova otkrića mogu pomoći da razjasnimo promjenjivo ponašanje kvazara, neobično svijetlih objekata koji iznenada postaju vidljivi pa nestaju. Nick Kaaz sa Sveučilišta Northwestern ističe da kvazari često mijenjaju svoju svjetlinu u vrlo kratkom vremenskom periodu, što se ne slaže s tradicionalnim teorijama o akrecijskim diskovima. No, nove simulacije pružaju moguću objašnjavajuću poveznicu.


Tradicionalno se vjerovalo da akrecijski diskovi imaju stabilnu i redovitu rotaciju u skladu s crnom rupom. Ova pretpostavka sada se preispituje. “Promjena u poravnanju mijenja cijelu sliku”, tvrdi Kaaz.

Za ove zahtjevne simulacije korišteno je jedno od najmoćnijih svjetskih superračunala, Summit. Model je pažljivo konstruiran kako bi uključivao dinamiku plinova, magnetska polja i opću relativnost.

Sila gravitacije crne rupe toliko je jaka da uzrokuje distorziju prostor-vrijeme, što rezultira kretanjem cijelog diska slično žiroskopu. Sudari i osvjetljavajući šokovi potiskuju materijal prema crnoj rupi.

Ciklus konzumacije

Rotacija crne rupe uzrokuje intenzivne interakcije između njezinih slojeva. Dok crna rupa konzumira unutarnji sloj, vanjski materijal se povlači prema sredini, započinjući brz ciklus konzumacije.

Novi uvidi mogli bi pomoći u razumijevanju kvazara koji brzo mijenjaju svoj izgled. Ovi kozmički objekti emitiraju goleme količine energije i pokazuju promjene svjetline u vrlo kratkim intervalima. Dosadašnje teorije nisu uspjele objasniti ove pojave, ali nove simulacije pružaju mogući odgovor.

Shvaćanje načina na koji se crne rupe hrane može donijeti odgovore na mnoga druga pitanja o ovim enigmatičnim objektima. “Ovo nam znanje može pomoći da bolje razumijemo njihovu svjetlinu kada ih promatramo teleskopima,” zaključuje Kaaz.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.