kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • ‘Bombardiranje’ Marsove površine konzistentno kroz više milijuna godina
Svemir

‘Bombardiranje’ Marsove površine konzistentno kroz više milijuna godina

Planet Mars (©Depositphotos).
autor
objavljeno

Novo istraživanje potvrdilo je da je učestalost udara asteroida (koji su formirali udarne kratere na Marsu) bila konzistentna tijekom posljednjih 600 milijuna godina.

Nova studija i nova tehnologija

U novoj studiji, objavljenoj u Earth and Planetary Science Letters, tim znanstvenika sa Sveučilišta New Curtin analiziralo je formiranje više od 500 velikih marsovskih kratera pomoću algoritma za otkrivanje kratera koji je prethodno razvijen na sveučilištu. Riječ je o algoritmu koji automatski broji vidljive udarne kratere sa slike visoke razlučivosti.

Unatoč prijašnjim studijama koje su upućivale na skokove u učestalosti sudara asteroida, vodeći istraživač dr. Anthony Lagain rekao je da je njihovo istraživanje pokazalo da se učestalost sudara uopće ne razlikuju tijekom mnogo milijuna godina.

Lokacije kratera koje je tim proučavao u novoj studiji (©Anthony Lagain et al. 2022).

Dr. Lagain pojasnio je da je brojanje udarnih kratera na površini planeta Marsa jedini način da se točno datiraju geološki događaji, kao što su kanjoni, rijeke i vulkani, te da se predvidi kada i koliki će biti budući sudari.


„Na Zemlji, erozija tektonike ploča briše povijest našeg planeta. Proučavanje planetarnih tijela našeg Sunčevog sustava koja još uvijek čuvaju svoju ranu geološku povijest, kao što je Mars, pomaže nam razumjeti evoluciju našeg planeta“, rekao je dr. Lagain.

Novi uvidi

“Algoritam za detekciju kratera pruža nam temeljito razumijevanje formiranja udarnih kratera, uključujući njihovu veličinu i količinu, te vrijeme i učestalost sudara asteroida koji su ih doveli.” Prošle studije sugerirale su da je došlo do skoka u vremenu i učestalosti sudara asteroida zbog proizvodnje krhotina, rekao je dr. Lagain.

„Kada se velika tijela udare jedno o drugo, razbijaju se u komadiće ili krhotine, što se smatra da ima učinak na stvaranje udarnih kratera.“ Međutim, nova studija – kako pojašnjava dr. Lagain – osporila je takve tvrdnje: „Naša studija pokazuje da je malo vjerojatno da su krhotine rezultirale bilo kakvim promjenama u stvaranju udarnih kratera na planetarnim površinama.“

Algoritam primjenjiv i na druga tijela?

Koautorica i voditeljica tima koji je stvorio algoritam, profesorica Gretchen Benedix, rekla je da bi se algoritam mogao prilagoditi i za rad na drugim planetarnim površinama, uključujući i Mjesec.

Primjer detekcije kratera algoritmom (©Anthony Lagain et al. 2022).

„Formiranje tisuća lunarnih kratera sada se može automatski datirati, a njihova učestalost formiranja analizirati u višoj razlučivosti kako bi se istražila njihova evolucija. Ovo će nam pružiti vrijedne informacije koje bi mogle imati buduću praktičnu primjenu u očuvanju prirode i poljoprivredi, kao što je otkrivanje šumskih požara i klasifikacija korištenja zemljišta,“ zaključila je prof. Benedix.

Nada za pronalazak Marsove podzemne vode ‘presušila’


Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Anthony Lagain et al., „Has the impact flux of small and large asteroids varied through time on Mars, the Earth and the Moon?,“ Earth and Planetary Science Letters 579 (2022).

Anonymus (21. siječnja 2022.), „Consistent asteroid showers rock previous thinking on Mars craters,“ research.curtin.edu.au (pristup 26. siječnja 2022.)

Pratite Kozmos na Google Vijestima.