kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Astronomski kalendar star 2,200 godina iskopan iz kineske grobnice
Znanost

Astronomski kalendar star 2,200 godina iskopan iz kineske grobnice

Astronomski kalendar star 2,200 godina iskopan iz kineske grobnice
objavljeno

Dobro očuvana grobnica iz doba Zapadne Han dinastije (202. pr. Kr. – 25. n. e.) s jasno zabilježenom godinom otkrivena je u okrugu Wulong na jugozapadu Kine, u općini Chongqing, objavio je u utorak Institut za kulturne spomenike i arheologiju Chongqinga.


Prema portalu Xinhua, ovaj arheološki projekt je spasilačko iskopavanje i rad na zaštiti koji se provodi u suradnji s projektom Baima, posljednjim u nizu hidroelektrana na dijelu rijeke Wujiang u Chongqingu. S odobrenjem Nacionalne uprave za kulturnu baštinu, Institut za kulturne spomenike i arheologiju Chongqinga osnovao je radnu skupinu od više od 20 ljudi iz različitih arheoloških instituta i sveučilišta za iskopavanje lokacije u ožujku ove godine.

Prema riječima Huanga Weia, voditelja arheološkog projekta, skupina grobnica koje datiraju od Han dinastije (202. pr. Kr. – 220. n. e.) do razdoblja Šest dinastija (222-589) nedavno je otkrivena kao dio ovog projekta. Među njima, grobnica iz doba Zapadne Han dinastije bila je najvažnija, i iz nje je iskopano više od 600 dragocjenih kulturnih predmeta kao što su lakirani, drveni, bambusovi, keramički i bronzani predmeti.


Zbog toga što je grobnica cijelu godinu bila ispunjena vodom, ostala je netaknuta i neoštećena, a pogrebni predmeti u grobnici dobro su sačuvani.

Precizni zapisi

“Ono što je uzbudljivo u ovom otkriću nije samo veliki broj iskopanih artefakata, već i popis pogrebnih predmeta koji sadrži precizan zapis o godini, što je verificirano kao 193. pr. Kr., pružajući jasnoću o vremenskom okviru pokopa. Jedan od iskopanih predmeta od žada iz grobnice pokazuje ugledan položaj vlasnika grobnice”, rekao je Huang.

Popis pogrebnih predmeta pronađenih u grobnici je potpun i jasno bilježi ime, količinu i veličinu pogrebnih predmeta. Grobnica otkrivena ovaj put je ona s najvećom količinom lakiranih drvenih i bambusovih predmeta ikada pronađenih odjednom u gornjem toku rijeke Jangce u Kini, rekao je Bai Jiujiang, voditelj Instituta za kulturne spomenike i arheologiju Chongqinga.

Na temelju javno dostupnih informacija, to je također najranija grobnica Zapadne Han dinastije pronađena u Kini s jasno zabilježenom godinom, prema Baiju. Ovo je veliko arheološko otkriće koje se tiče Qin i Han dinastija u porječju rijeke Wujiang, nudeći fizičke dokaze i važne osnovne istraživačke materijale za buduće studije pogrebnih običaja i komparativne analize poznatih artefakata iz ranih godina Zapadne Han dinastije, prema arheolozima.

Što se tiče neobičnog kalendara, arheolozi misle da je set pravokutnih drvenih pločica povezan s drevnim astronomskim kalendarom. Svaka od 23 drvene pločice široka je oko 2,5 centimetara i dugačka 10 cm te prikazuje kineski znak povezan s Tiangan Dizhi, ili “Deset nebeskih stabala i dvanaest zemaljskih grana” – tradicionalnim kineskim astronomskim kalendarom uspostavljenim tijekom dinastije Shang, koja je vladala od otprilike 1600. pr. Kr. do otprilike 1045. pr. Kr. Arheolozi misle da je jedna od pločica mogla predstavljati tekuću godinu, a ostalih 22 pločica moglo bi se koristiti za određivanje bilo koje posebne godine u starom kalendaru, prema China News, agenciji koju vodi kineska vlada.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.