Povežite se s nama

Pretražite Kozmos

Svemir

Astronomi uočili disk koji stvara mjesec u dubokom svemiru

Po prvi su put astronomi pouzdano registrirali prisutnost prašnjavog diska koji stvara mjesec oko protoplaneta u egzoplanetarnom sustavu. To je uspjelo zahvaljujući radio teleskopu ALMA koji je promatrao sustav mlade zvijezde PDS 70.

Kako su astronomi pronašli disk koji stvara mjesec u dubokom svemiru?

Zadatak pretraživanja protoplaneta smještenih u diskovima s plinovima i prašinom oko mladih zvijezda izuzetno je važan za egzoplanetologiju, jer promatranja takvih objekata omogućuju pročišćavanje modela nastanka i rasta kako samih egzoplaneta, tako i njihovih satelitaegzomjeseca.

Međutim, izravna promatranja protoplaneta prilično su teška, uglavnom znanstvenici pronalaze kandidate za plinske divove u infracrvenom području na velikim udaljenostima od zvijezda.

Do danas je najpouzdaniji slučaj za otkrivanje protoplaneta u okolasnom disku sustav mlade zvijezde male mase PDS 70, koja pripada tipu T Tauri i nalazi se 370 svjetlosnih godina od Sunca.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

2018. godine astronomi su dobili prvu direktnu sliku protoplaneta i kasnije pronašli drugi protoplanet u sustavu. PDS 70b je na prosječnoj udaljenosti od zvijezde 22 astronomske jedinice, a PDS 70c je 34 astronomske jedinice od zvijezde, oba planeta imaju mase manje od 10 Jupiterovih masa.

Izvorna slika sustava PDS 70 i njegovog diska za stvaranje mjeseca, dobivena putem ALMA-e. Izvori: ALMA, Myriam Benisty i sur.

Skupina astronoma predvođena Myriam Benisty sa Sveučilišta u Grenoblu u Francuskoj objavila je rezultate promatranja PDS-a 70 pomoću radioteleskopskog sustava ALMA, čija je svrha bila proučavanje značajki sustava na slikama visoke rezolucije. Promatranja su provedena na valnoj duljini od 855 mikrometara i omogućila su razlikovanje detalja veličine do 2,3 astronomske jedinice.

Znanstvenici su pronašli kompaktni izvor zračenja smješten u blizini protoplanete PDS 70c i odvojen od diska koji stvara mjesec. Njegov radijus procijenjen je na manje od 1,2 astronomske jedinice.

Ako pretpostavimo da zračenje generiraju zrna prašine veličine 1 mikrometar ili 1 milimetar, tada će masa prašine u pronađenom izvoru biti 0,031, odnosno 0,007 Zemljine mase.

Nova vrsta svemirske prašine s meteorita otkriva podrijetlo vode na Zemlji

Istraživači su došli do zaključka da po prvi puta promatraju cirkuplanetarni disk, čija je tvar možda dovoljna za stvaranje tri satelita planeta.

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Astronomi su također otkrili prošireni i slabiji izvor zračenja u blizini protoplanete PDS 70b, što se može protumačiti kao difuzniji disk koji stvara mjesec.

Znanstvenici se nadaju da će daljnja proučavanja plinske kinematike i kemijskog sastava diska PDS 70 poboljšati modele za formiranje satelita, interakciju planeta i diskova i isporuku različitih tvari u atmosferu mladih planeta.

Pogledajte video u nastavku za nevjerovatno putovanje kroz svemir  sve do PDS 70 sustava gdje su astronomi prvi put u povijesti promatrali disk koji stvara mjesec oko protoplanete.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram-t.me/kozmoshr

Nastavak teksta je ispod oglasa.

Izvori:

• Dobrijevic, D. (2021, July 22). Astronomers spot 1st moon-forming disk around an alien world. Space.com.
 ESO. (n.d.). Astronomers make first clear detection of a moon-forming disc around an exoplanet.
• Phys.org. (2021, July 22). Astronomers make first clear detection of a moon-forming disc around an exoplanet.

Pročitaj više

Svemir

U udaljenom zvjezdanom sustavu, približno 1 300 svjetlosnih godina od Zemlje, istraživači sa Sveučilišta u Nevadi, Las Vegas (UNLV), možda su identificirali prvi poznati...

Astronomija

Astronomi su otkrili dvije galaksije na ‘rubu prostor-vremena’, sakrivene iza velikog sloja prašine. Galaksije su stare preko 13 milijardi godina. UV metoda detektiranja ranih...

Svemir

Astronomi su pomoću zemaljskog radio teleskopa SRT sastavili najdetaljniju radio-kartu galaksije Andromeda. Ona je omogućila bolje proučavanje strukture galaksije i njezinih svojstava, kao i...

Svemir

Nove fotografije dubokog svemira koje su astronomi dobili iz ESO-a otkrivaju zapanjujuće značajke galaksija koje okružuju Mliječni put. Istraživači su objavili seriju fotografija okolnih...

Astronomija

Znanstvenici nisu potvrdili nijedan mjesec u drugim planetarnim sustavima. Unatoč brojnim pokušajima, astronomi još uvijek nisu potvrdili postojanje egzomjeseca – prirodnog satelita koji kruži...

Svemir

SMG-ovi često potječu iz ranog svemira i toliko su udaljeni da njihova svjetlost putuje više od deset milijardi godina. Nasvjetlije galaksije Submilimetarske galaksije (SMG)...

Svemir

Istraživači koji koriste Atacamin veliki milimetarski / submilimetarski interferometar (ALMA) odnosno sistem radio teleskopa, otkrili su titanski galaktički vjetar kojeg je pokrenula supermasivna crna...

Svemir

Otprilike 70% od ukupnog broja poznatih galaksija ima oblik spirale. Znanstvenici su pronašli najstariju do sada i čak podijelili sliku. Znanstvenici su otkrili najstariju...

Oglas