kozmos.hr
Astronomija

Astronomi su pronašli neke od najbližih crnih rupa Zemlji

Supermasivne crne rupe. Izvor: space.com
objavljeno

Otkriće crnih rupa unutar zvjezdane skupine Hyades!

U nedavno objavljenom izdanju časopisa “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society“, znanstvenici sugeriraju postojanje višestrukih crnih rupa unutar zvjezdane skupine Hyades. Ako se potvrdi, ove bi crne rupe mogle biti najbliže crne rupe Zemlji dosad poznate.

Ovo pionirsko istraživanje proizlazi iz suradnje stručnjaka pod vodstvom Stefana Torniamentija sa Sveučilišta u Padovi. U radu su također sudjelovali Mark Gieles iz Instituta za kozmičke znanosti Sveučilišta u Barceloni i Friedrich Anders iz ICCUB-IEEC. Ključna otkrića realizirana su tijekom Torniamentijeva istraživačkog boravka na ICCUB-u.

Zagonetka crnih rupa

Crne rupe su odavno predmet interesa znanstvenika širom svijeta, posebno manje poznate koje se često otkrivaju prilikom detekcija gravitacijskih valova. Nakon što su gravitacijski valovi prvi put otkriveni 2015. godine, zabilježeno je mnogo događaja, uglavnom fuzija crnih rupa manje mase.

Ekipa je koristila simulacije kretanja i razvoja zvijezda unutar skupine Hyades. Ti su podaci uspoređeni s pravim položajima i brzinama zvijezda, zabilježenima putem satelita Gaia Europske svemirske agencije. “Najpreciznije simulacije pokazuju masu i veličinu skupine Hyades kada se u njenom središtu nalaze ili su se nedavno nalazile crne rupe”, ističe Torniamenti.

Analize sugeriraju postojanje između dvije i tri crne rupe unutar skupine Hyades. Iako neke simulacije ukazuju da su crne rupe možda nedavno izbačene, tragovi njihovog prethodnog postojanja i dalje se mogu vidjeti u evoluciji skupine.

Posljedice za buduća istraživanja

Ova otkrića ukazuju da crne rupe iz skupine Hyades vjerojatno i dalje ostaju unutar ili blizu skupine. To bi značilo da su bliže Suncu od prethodno poznatih crnih rupa poput Gaia BH1. Korištenjem naprednih tehnologija svemirskog teleskopa Gaia, znanstvenici sada imaju bolji uvid u položaj i brzinu zvijezda unutar skupina.

Mark Gieles sa Sveučilišta u Barceloni zaključuje: “Ovi rezultati pružaju dublji uvid u odnos između crnih rupa i razvoja zvjezdanih skupina, proširujući naše razumijevanje o raspodjeli ovih tajanstvenih objekata kroz galaksiju.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube