kozmos.hr
Svemir

Astronomi su otkrili novi planet veličine Zemlje

Astronomi su otkrili novi planet veličine Zemlje
objavljeno

Međunarodni tim astronoma otkrio je novi planet veličine Zemlje, udaljen samo 55 svjetlosnih godina, koji kruži oko ultra-hladnog crvenog patuljka. Ovo je tek drugi planet ove vrste otkriven oko takve zvijezde.


Nazvan SPECULOOS-3 b, planetu treba oko 17 sati da napravi orbitu oko zvijezde koja je više nego dvostruko hladnija od našeg Sunca, deset puta manje masivna i stotinu puta manje sjajna. Dani i noći na SPECULOOS-3 b čine se beskonačnima: planet je vjerojatno plimno zaključan, što znači da ista strana – “dnevna strana” – uvijek gleda prema zvijezdi, slično kao što naš Mjesec uvijek pokazuje istu stranu Zemlji. Otkriće, objavljeno u časopisu Nature Astronomy, ostvareno je u okviru projekta SPECULOOS, koji vodi Sveučilište u Liègeu, Belgija, u suradnji sa sveučilištima u Birminghamu, Cambridgeu, Bernu i Massachusetts Institute of Technology. SPECULOOS (Search for Planets EClipsing ULtra-cOOl Stars) osnovan je s ciljem traženja egzoplaneta koji kruže oko ultra-hladnih patuljastih zvijezda koristeći mrežu robotskih teleskopa smještenih širom svijeta.


Ultra-hladne patuljaste zvijezde

Ultra-hladne patuljaste zvijezde su iznimno česte, čine oko 70% zvijezda u Mliječnoj stazi. No, one su također vrlo slabe i raštrkane po nebu, pa znanstvenici moraju promatrati podatke s teleskopa tijekom nekoliko tjedana, prateći svaku zvijezdu pojedinačno kako bi otkrili tranzitne planete. “SPECULOOS smo osmislili specifično za promatranje obližnjih ultra-hladnih patuljastih zvijezda u potrazi za stjenovitim planetima koji se dobro prilagođavaju detaljnim studijama,” kaže Michaël Gillon, astronom sa Sveučilišta u Liègeu i glavni autor rada. “Godine 2017., naš SPECULOOS prototip koristeći TRAPPIST teleskop otkrio je poznati TRAPPIST-1 sustav sastavljen od sedam planeta veličine Zemlje, od kojih su neki potencijalno nastanjivi. To je bio izvrstan početak.”

Iako su većina opažanja ovog otkrića obavili teleskopi SPECULOOS-a na sjevernoj hemisferi, istraživači sa Sveučilišta u Birminghamu pridonijeli su nekim opažanjima obavljenim na SPECULOOS južnom opservatoriju, smještenom u pustinji Atacama u Čileu. Amaury Triaud, profesor ‘egzoplanetologije’ na Sveučilištu u Birminghamu, rekao je, “Otkriće SPECULOOS-3 pokazuje da naša svjetska mreža dobro funkcionira i spremna je otkriti još više stjenovitih svjetova koji kruže oko zvijezda vrlo male mase. Iako su ultra-hladne patuljaste zvijezde hladnije i manje od našeg Sunca, njihov životni vijek je preko stotinu puta duži – oko 100 milijardi godina – i očekuje se da će biti posljednje zvijezde koje će sjajiti u svemiru.”

Razvoj života oko takvih zvijezda

Ovaj dug životni vijek, vjeruju znanstvenici, mogao bi ponuditi prilike za razvoj života na planetima u orbiti. Dok se većina astronomskih podataka automatski analizira i planetarni kandidati često prvi put otkrivaju algoritmi prije nego ih pregledaju ljudi, u ovom slučaju to se nije dogodilo. Članovi tima SPECULOOS počeli su brzo pregledavati podatke čim su postali dostupni, a dr. Georgina Dransfield, bivša doktorandica na Sveučilištu u Birminghamu i trenutna postdoktorantica u Birminghamu, primijetila je planetarni signal i obavijestila cijelu suradnju.

Rekla je, “Mala veličina ultra-hladnih patuljaka olakšava otkrivanje malih planeta. SPECULOOS-3 b je poseban po tome što njegove zvjezdane i planetarne karakteristike čine ga optimalnim ciljem za JWST, koji je sposoban dobiti informacije o sastavu koje čine njegovu površinu.” Sljedeći koraci za projekt mogli bi uključivati daljnja opažanja pomoću svemirskog teleskopa James Webb, koji bi pružio važne uvide u mineralogiju površine planeta i potencijal za atmosferu.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.