kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Astronomi su otkrili najveći poznati planetarni materijal oko mlade zvijezde
Svemir

Astronomi su otkrili najveći poznati planetarni materijal oko mlade zvijezde

Ova kompozitna radio i optička slika koju su istraživači objavili u svibnju 2024. prikazuje IRAS 23077 u središtu, disk u kojem se formiraju planeti i nekoliko okolnih zvijezda. Zvijezda u središtu IRAS 23077 nije vidljiva jer je njezina svjetlost blokirana okolnim diskom, koji se vidi sa strane. Promjer ovog kolosalnog diska je otprilike 3.300 puta veći od udaljenosti između Zemlje i Sunca, s dovoljno plina i prašine za formiranje planeta ogromnih dimenzija u dalekim orbitama, izvijestili su američki i njemački istraživači u svibnju 2024. Zasluge: Radio: SAO/ASIAA/SMA/K. Monsch i sur.; Optički: Pan-STARRS.
objavljeno

Astronomi su otkrili ono što vjeruju da je najveća poznata količina materijala za stvaranje planeta, koja kruži oko mlade zvijezde.


Prema izvještajima američkih i njemačkih istraživača ovog tjedna, promjer ovog kolosalnog diska je otprilike 3.300 puta veći od udaljenosti između Zemlje i Sunca, s dovoljno plina i prašine za formiranje planeta ogromnih dimenzija u dalekim orbitama. Disk je prvi put primijećen 2016. godine, ali je tek nedavnim opažanjima teleskopa na Havajima potvrđeno da je riječ o središtu nastanka novih planeta. Svjetlosna godina iznosi 9,5 bilijuna kilometara. Disk je toliko masivan i bogat prašinom i plinom, osnovnim građevnim blokovima planeta, da znanstvenici mogu saznati više o “rođenju i evoluciji svjetova izvan našeg”, rekla je glavna autorica Kristina Monsch iz Harvard-Smithsonian Centra za astrofiziku.

Prema Monsch, ovaj takozvani protoplanetarni disk na slikama izgleda poput leptira. Tamna, prašnjava traka u sredini podsjeća na izduženo tijelo leptira, dok plavi i bijeli režnjevi izgledaju poput krila, a dva uska filamenata na vrhu nalikuju na antene. Nalazi su opisani u ponedjeljak u časopisu Astrophysical Journal Letters. Još jedan rad nekih od istih istraživača također je prihvaćen za objavljivanje. Disk označen kao IRAS 23077 otprilike je dvostruko veći od prethodnog rekordera. NASA-ini svemirski teleskopi Hubble i Webb možda će moći razaznati formiraju li se već planeti veličine Jupitera ili čak veći. Bilo koji stjenoviti planeti poput našeg vjerojatno bi bili premali da bi se vidjeli, a sustavi za stvaranje planeta još većih dimenzija vjerojatno postoje. “Samo ih trebamo pronaći”, rekla je.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.