kozmos.hr
Astronomija

Astronomi otkrili nevjerojatno tamnu galaksiju

objavljeno

Međunarodni tim astronoma došao je do neočekivanog otkrića: vrlo tamne galaksije, sada imenovane “Nube”, čija je masa u rangu s Malim Magellanovim Oblakom. Koristeći duboko optičko snimanje iz IAC Stripe 82 Legacy Projecta, tim je svoja otkrića podijelio u objavi od 18. listopada na serveru arXiv.

Galaksije poput Nube, sa središnjom površinskom svjetlinom slabijom od 26 mag/arcsec2, svrstavaju se u kategoriju “gotovo tamnih galaksija”. Ove galaksije često prolaze nezapaženo u optičkim katalozima širokopoljskih istraživanja zbog svoje slabe vidljivosti. Ipak, dublje snimanje ponekad može otkriti njihova iznimno slaba optička zračenja. U ovome slučaju Nube.

Otkrivanje Nube

Pod vodstvom Mireie Montes s Sveučilišta La Laguna u Španjolskoj, tim je otkrio Nube tijekom vizualnog pregleda istraživačkih polja IAC Stripe 82 Legacy Projecta. Ovo širokopoljsko istraživanje specijalizirano je za astronomiju slabog površinskog sjaja i fokusira se na Stripe 82, 2,5 stupnjeva široku regiju duž nebeskog ekvatora u južnoj galaktičkoj regiji.

Područje od 100′′×100′′ oko Nube. Slika je kompozit RGB boja koristeći HiPERCAM trake g, r i i te crno-bijela slika g + r za pozadinu. Autori: arXiv (2023). DOI: 10.48550/arxiv.2310.1223.
Područje od 100′′×100′′ oko Nube. Slika je kompozit RGB boja koristeći HiPERCAM trake g, r i i te crno-bijela slika g + r za pozadinu. Autori: arXiv (2023). DOI: 10.48550/arxiv.2310.1223.

Smještena otprilike 350 milijuna svjetlosnih godina od nas, Nube ima efektivnu površinsku svjetlinu od oko 26,75 mag/arcsec2. Vjeruje se da je galaksija stara 10 milijardi godina, a razina metaliciteta joj je -1,1. Prilično je prostrana, s poluprečnikom mase od 22 500 svjetlosnih godina, zvjezdanom masom od otprilike 390 milijuna sunčevih masa i procijenjenom ukupnom masom haloa od 26 milijardi sunčevih masa.

Značaj Nube

Studija je istaknula da je Nube trenutno najmasivnija i najprostranija gotovo tamna galaksija koja je identificirana. Ona je 10 puta tamnija i ima poluprečnik tri puta veći od tipičnih ultra-difuznih galaksija (UDG) sa sličnim zvjezdanim masama. Općenito, UDG-ovi imaju iznimno nisku gustoću, veličinom su usporedivi s Mliječnim putem, ali domaćini su samo otprilike 1% njegovih zvijezda.

Tim je istraživao podrijetlo i prirodu Nube, razmišljajući jesu li njezine jedinstvene značajke rezultat početne formacije ili su ih kasniji evolucijski procesi oblikovali pod utjecajem okoline. Teoretski su zaključili da raspodjela zvijezda u Nube odražava raspodjelu njenog tamnog materijalnog haloa.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.

CroCube