kozmos.hr
Svemir

Astronomi otkrili 49 novih galaksija u manje od tri sata

Zarezana spiralna galaksija NGC 2146, koju je snimio NASA / ESA Hubble svemirski teleskop.Izvor: ESA / Hubble i NASA
objavljeno

Posebno značajno otkriće je da tri međusobno povezane galaksije dijele zajednički plin.


Koristeći napredne mogućnosti radio teleskopa MeerKAT, smještenog u Južnoafričkoj Republici, međunarodni tim astronoma ostvario je značajan uspjeh identificiravši 49 novih galaksija bogatih plinom. Na čelu ovog istraživačkog poduhvata bio je dr. Marcin Glowacki, zaposlenik Sveučilišta Curtin i član Međunarodnog centra za istraživanje radioastronomije (ICRAR) u Zapadnoj Australiji. Iako je prvotni cilj bio analiza procesa formiranja zvijezda u specifičnoj radio galaksiji, dr. Glowacki nije pronašao očekivani plin u toj galaksiji. No, temeljitim pregledom prikupljenih podataka, otkrio je prisutnost plina u drugim galaksijama.

Dr. Glowacki je istaknuo: “Ovo otkriće impresivno svjedoči o iznimnoj efikasnosti teleskopa MeerKAT u otkrivanju plinova esencijalnih za procese formiranja zvijezda unutar galaksija.” Naglasio je kako ga je brzina otkrića 49 galaksija, ostvarenih u manje od tri sata, u potpunosti iznenadila. Ovakva brzina istraživanja bila je omogućena zahvaljujući podršci IDIA-e (Inter-University Institute for Data Intensive Astronomy).


49ers

Novoimenovane galaksije, koje su dobile naziv “49ers” inspiriran rudarima iz doba kalifornijske zlatne groznice 1849., ističu svoju znanstvenu vrijednost. Zanimljivost je da se većina ovih galaksija nalazi relativno blizu jedna drugoj, formirajući skupove, a neke su identificirane unutar pojedinačnih mjerenja.

Posebno značajno otkriće je da tri međusobno povezane galaksije dijele zajednički plin. “Kroz analizu svjetlosti emitirane od ovih galaksija na različitim valnim duljinama, otkrili smo da jedna od njih intenzivno formira zvijezde, vjerojatno iskorištavajući plin iz svojih susjednih galaksija,” pojasnio je dr. Glowacki. Takav proces može dovesti do smanjenja formiranja zvijezda u preostalim dvjema galaksijama.

Profesor Ed Elson sa Sveučilišta Western Cape, suautor istraživanja, naglasio je koliko ovo otkriće pokazuje izvanredne mogućnosti teleskopa MeerKAT za detaljna promatranja. “Tehnike i metode razvijene tijekom ovog projekta bit će neocjenjiv alat ne samo za buduće široke znanstvene inicijative koje koriste MeerKAT, nego i za specifične promatračke projekte,” istaknuo je.

MeerKAT za pobijedu

Rad se nastavio u suradnji s Jasmine White, ljetnom studenticom pri ICRAR-u, koja je obrađivala podatke dobivene tijekom kratkih sesija promatranja MeerKAT-om. Dr. Glowacki izrazio je oduševljenje mogućnošću dijeljenja budućih otkrića o plinom bogatim galaksijama s akademskom zajednicom i širom publikom, naglašavajući stalnu predanost tima istraživanju novih kozmičkih fenomena.

Ovo otkriće ne samo da produbljuje naše razumijevanje svemira i dinamike unutar galaksija, nego i demonstrira kako tehnološki napredak i međunarodna suradnja mogu proširiti granice znanja. Potencijalni utjecaj ovih nalaza na teorije o formiranju i evoluciji galaksija izaziva veliko zanimanje unutar astronomske zajednice, koja s nestrpljenjem očekuje daljnje studije.

Dr. Glowacki i njegov tim pokazali su da inovativni pristupi i korištenje naprednih tehnologija, kao što je MeerKAT, omogućuju dublje uvide u kompleksnost kozmosa. Kroz daljnje istraživanje i suradnju, očekuje se da će nova otkrića nastaviti obogaćivati naše razumijevanje svemira, motivirajući nove generacije znanstvenika na istraživanje neistraženih dubina.


Svaka otkrivena galaksija pruža jedinstvenu mogućnost za istraživanje, otkrivajući nova znanja o sastavu, strukturi i dinamici svemirskih tijela. Ovim otkrićem, 49 novih galaksija postaju svjetionici istraživanja, usmjeravajući astronome ka novim spoznajama o svemiru koji nas okružuje.

Prikazana galaksija nije među otkrivenima i služi isključivo za ilustraciju.

Ovo otkriće objavljeno je u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.