kozmos.hr
Tehnologija

Ponovno odgođeno lansiranje misije Artemis I

Raketa Mega Moon u sklopu misije Artemis. Izvor: NASA/Frank Michaux.
autor
objavljeno

Problem je nastao zbog curenja goriva, a rješavat će se nekoliko tjedana. Novi, treći, pokušaj lansiranja trebao bi biti u drugoj polovici listopada.

‘Treća – sreća’?

NASA je u subotu (3. rujna) odustala od drugog pokušaja lansiranja ambicioznog probnog leta svoje nove rakete. Ovoga puta razlog je bio curenje koje je odgodilo punjenje rakete gorivom. Ova odgoda uslijedila je nekoliko dana nakon prve. Naime, NASA je u ponedjeljak (29. kolovoza 2022.) otkazala lansiranje svoje moćne rakete nakon niza problema u posljednjem trenutku koji su kulminirali neobjašnjivim problemima povezanim s motorom.

Svemirska agencija se nadala da će lansirati svoju misiju megaraketu Space Launch System (SLS) u 18:17 GMT (tj. 19:17 po hrvatskom vremenu) u subotu, ali je curenje vodikovog goriva – otkriveno oko sedam sati prije polijetanja – odgodilo pokušaj.

Pokušaji popravka

NASA-ini inženjeri više puta su pokušali zaustaviti curenje goriva tijekom. Prvo su pokušali zagrijati konektor spremnika i ohladiti ga hladnim gorivom kako bi ponovno postavili konektor za brzo odvajanje vodika. Zatim su inženjeri pokušali ponovno stvoriti tlak helijem, a zatim su se vratili na metodu zagrijavanja i hlađenja kako bi zaustavili curenje. Sva tri pokušaja nisu uspjela.


Odgoda, druga ovog tjedna za NASA-inu misiju Artemis 1, znači da će agencija morati pričekati najranije ponedjeljak (5. rujna) da napravi sljedeći pokušaj lansiranja. I to ako se izvor curenja može popraviti na vrijeme – „Poletjet ćemo kad bude spremno. Ne idemo do tada, a pogotovo sada na probni let. Ovo je dio procesa,“ rekao je NASA-in administrator Bill Nelson.

Astronaut Victor Glover nadovezao se te kao da je ova odluka bila „apsolutno ispravna. Ovo nije razočaranje. Ovo je razumijevanje kako funkcioniraju ovi stvarno nevjerojatno složeni strojevi u koje želimo pokušati integrirati ljudska bića.“

Novi datum polijetanja

Iako je NASA isprva planirala obaviti lansiranje već u ponedjeljak 5. rujna ili utorak 6. rujna, nove informacije pokazale su da je problem mnogo ozbiljniji. Naime, NASA je objavila da bi problem popravka curenja mogao trajati nekoliko tjedana! Ako se problem uspije sanirati bez vraćanja rakete u hangar novi ‘prozor’ lansiranja otvara se u periodu između 19. rujna i 4. listopada.

Problem potencijalne dugoročne odgode

Najveći problem ostaje ‘opasnost’ da se popravci možda neće moći odviti izravno na samoj raketi, koja je već postavljena na položaj za lansiranje. Ako dođe do takvog scenarija NASA će SLS raketu morati vratiti natrag u hangar radi popravka, a lansiranje će se u tom slučaju odgoditi za listopad. Budući da NASA već ima zakazano lansirati četiri astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu u SpaceX-ovoj misiji Crew-5 Dragon početkom listopada, eventualno odgođeno lansiranje misije Artemis I trebalo bi se dogoditi tijekom druge polovice/prema kraju istog mjeseca (tj. između 17. i 24. te 28. i 31. listopada).

Misija Artemis I

Artemis I (ranije Exploration Mission-1) bit će prvi test NASA-inih sustava za istraživanje dubokog svemira – svemirske letjelice Orion, rakete Space Launch System (SLS) i zemaljskih sustava u svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.


SLS-raketa i svemirska letjelica Orion na platformi za lansiranje (Launch Pad 39B) u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi 14. travnja 2022. (©NASA, Ben Smegelsky).
SLS-raketa i svemirska letjelica Orion na platformi za lansiranje (Launch Pad 39B) u NASA-inom svemirskom centru Kennedy na Floridi 14. travnja 2022. (©NASA, Ben Smegelsky).

Artemis I prva je u nizu sve složenijih misija. Riječ je o misiji koja za cilj ima testno letenje bez posade koji će pružiti temelj za ljudska istraživanja dubokog svemira i pokazati našu predanost i sposobnost proširenja ljudskog postojanja na Mjesec i dalje.

Letjelicu će lansirati najmoćnija raketi na svijetu, a letjet će dalje nego druga ranija letjelica. Putovat će 450 tisuća kilometara od Zemlje, tisućama kilometara iza Mjeseca, tijekom misije od oko četiri do šest tjedana. Orion će ostati u svemiru dulje nego što je to učinio bilo koji brod za astronaute bez pristajanja na svemirsku stanicu.

Proširen opseg istraživanja Artemis misije

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Tariq Malik (4. rujna 2022.), „Fuel leak on Artemis 1 moon rocket may take weeks to repair, NASA says,“ space.com (pristup 5. rujna 2022).

Tariq Malik (3. rujna 2022.), „Fuel leak delays NASA’s Artemis 1 moon mission launch,“ space.com (pristup 4. rujna 2022).

Marcia Dunn (29. kolovoza 2022.), „NASA scrubs launch of new moon rocket after engine problem,“ phys.org (pristup 4. rujna 2022).

Talia Ogliore (26. kolovoza 2022.), „Artemis launch brings us closer to space exploration goals,“ phys.org (pristup 4. rujna 2022).

Elizabeth Howell (26. kolovoza 2022.), „Artemis 1: Why NASA’s science chief is so excited about historic moon mission,“ space.com (pristup 4. rujna 2022).

 

Pratite Kozmos na Google Vijestima.