kozmos.hr
Znanost

Arheolozi otkrili drevne ‘autoceste’ u Arabiji

Grobnice u obliku ključanice koje okružuju pogrebnu aveniju u oazi al Ha'it. Izvor: University of Western Australia / Royal Commission for AlUla / Uwa.edu.au.
objavljeno

Arheolozi sa Sveučilišta zapadne Australije (UWA) otkrili su da su ljudi u ranom i srednjem brončanom dobu u sjeverozapadnoj Arabiji gradili ‘pogrebne avenije’ tj. duge hodnike koji povezuju oaze i pašnjake, omeđene tisućama složenih grobnih spomenika.

Pogrebne avenije

Dr Matthew Dalton, iz UWA’s School of Humanities, glavni je autor istraživanja objavljenog u časopisu The Holocene. “Pogrebne avenije bile su mreže ‘autocesta’ u njihovo vrijeme i pokazuju da je stanovništvo koje je živjelo na Arapskom poluotoku prije 4500 godina bilo društveno i ekonomski povezanije nego što smo ranije mislili”, rekao je dr. Dalton.

Tim UWA, koji radi pod Kraljevskom komisijom na području grada Al-‘Ula, koristio je satelitske snimke, fotografije iz helikoptera, istraživanje tla te arheološko iskopavanje kako bi locirao i analizirao pogrebne avenije.

Tim je pronašao avenije na površini od 160 000 četvornih kilometara, s više od 17 800 repatih ‘privjesnih’ grobnica zabilježenih u njihovim primarnim područjima istraživanja u okruzima Al-‘Ula i Kajbar u Saudijskoj Arabiji, od kojih je oko 11 000 dio pogrebnih avenija.


Grobnice u obliku ključanice koje okružuju pogrebnu aveniju u oazi al Ha'it. Izvor: University of Western Australia / Royal Commission for AlUla / Uwa.edu.au.
Grobnice u obliku ključanice koje okružuju pogrebnu aveniju u oazi al Ha’it. Izvor: University of Western Australia / Royal Commission for AlUla / Uwa.edu.au.

Rute su se također koristile za premještanje stada životinja

Tim je također otkrio da se najveća koncentracija pogrebnih spomenika na ovim avenijama nalazi u blizini stalnih izvora vode, a smjer avenija ukazuje da ih je stanovništvo koristilo za putovanje između glavnih oaza, uključujući one u Kajbaru, Al-‘Uli i Tajmi.

Manje avenije nestaju u krajolicima koji okružuju oaze što sugerira da su se rute koristile i za premještanje stada domaćih životinja na obližnje pašnjake tijekom razdoblja kiše.

“Ove oaze, posebno Kajbar, pokazuju neke od najgušćih koncentracija pogrebnih spomenika poznatih u svijetu”, rekao je dr. Dalton. “Veliki broj grobnica iz brončanog doba izgrađenih oko njih sugerira da se stanovništvo već u to vrijeme počelo trajnije naseljavati na povoljnim lokacijama.”

https://kozmos.hr/10-razloga-zasto-je-gobekli-tepe-jedno-od-najzanimljivijih-nalazista-na-zemlji/

Otkriće je promijenilo naše razumijevanje drevnog Bliskog istoka

Direktor projekta dr. Hugh Thomas s UWA-ovih humanističkih znanosti, rekao je da ovo istraživanje predstavlja ogromno postignuće za projekt.

“Radovi objavljeni 2021. pomogli su dokazati da su u drevnim vremenima Al-‘Ula i Kajbar karakterizirali bogati i dinamični krajolici”, rekao je dr. Thomas.

“Arheološki nalazi koji dolaze iz ovih regija imaju potencijal duboko promijeniti naše razumijevanje rane povijesti Bliskog istoka.”

https://kozmos.hr/10-zanimljivosti-o-5500-godina-staroj-sumerskoj-zvjezdanoj-karti/

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram

t.me/kozmoshr

Izvori:

Gartner A. (14. siječnja 2022.), UWA archaeologists discover ancient highways in Arabia, Uwa.edu.au (pristup 23. siječnja 2022.)

Ja sam Matija Klarić.
Student sam Ekonomskog fakulteta, a u slobodno se vrijeme bavim volonterstvom te istraživanjem, čitanjem i pisanjem o mojim omiljenim temama; svemiru, astronomiji, astrofizici i tehnologiji.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.