kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Arheološko nalazište staro 4000 godina opisano kao znanstveni izazov
Znanost

Arheološko nalazište staro 4000 godina opisano kao znanstveni izazov

Rekonstrukcija utvrda iz sjevernog dijela oaze ograđene zidinama Khaybar. Autor slike: © Arheološki projekt Khaybar Longue Durée, M. Bussy & G. Charloux.
objavljeno

Arheolozi su nedavno otkrili impozantnu utvrdu iz brončanog doba koja okružuje oazu Khaybar u srcu Sjeverne Arabijske pustinje, što predstavlja jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u regiji. Zidovi ove drevne tvorevine, koja se prostirala na impresivnih 14,5 kilometara, čine je jednom od najvećih otkrivenih ograđenih oaza u Saudijskoj Arabiji. Proučavanjem ostataka utvrde, stručnjaci su shvatili da datiraju iz razdoblja između 2250. i 1950. godine prije naše ere. Tijekom tog vremenskog perioda, oaze su bile ključne za život sjedilačkih zajednica u regiji.

Unatoč tome što predstavlja jednu od najdužih fortifikacija iz tog vremena, oaza Khaybar s ovakvim zidinama nije bila prepoznata do sada, osim poznate tvrđave iz islamskog perioda smještene u središtu njenih velikih dolina. Stručnjaci smatraju da je otkriće ove oaze ostalo nezapaženo zbog ekstenzivnih promjena koje je pustinjski pejzaž doživio u protekla četiri tisućljeća. Nakon što je pronađena, ova struktura, koju istraživači opisuju kao “značajan znanstveni izazov”, otkrila je svoje izvorne impresivne dimenzije: duljinu od oko 14,5 kilometara, širinu od 1,7 do 2,4 metra i visinu od 5 metara. Međutim, danas je sačuvano manje od polovice njezine izvorne dužine.


U svojim najslavnijim danima, ovi monumentalni zidovi obuhvaćali su teritorij od gotovo 1.100 hektara, čime su rivalizirali samo s utvrđenim gradom Tayma, čiji su zidovi dugi oko 19 kilometara. Ove dvije lokacije predstavljaju najveće ograđene oaze u toj regiji. Identificirajući Khaybar kao ogromnu ograđenu oazu koja je bila dio mreže sličnih utvrđenih naselja u sjeverozapadnoj Arabiji, tim je pružio novi uvid u ljudsku okupaciju područja i proširio naše razumijevanje društvene složenosti predislamskog razdoblja.

“Ovi bedemi Khaybara, koji potječu iz kasnog trećeg tisućljeća prije Krista, vjerojatno su izgradili autohtoni stanovnici dok su se naseljavali, jasno označavajući granice svog oaznog teritorija“, navode istraživači u svojoj studiji. “Ove strukture su opstale kroz nekoliko stoljeća prije nego što su zamijenjene novijim građevinama.” “Osim što predstavlja otkriće jedinstvenog i precizno datiranog spomenika, prepoznavanje ograđene oaze Khaybar predstavlja ključan doprinos arhitektonskoj i društvenoj baštini sjeverne Arabije”, zaključuju istraživači.

Sa 4.000 godina starosti, ograđena oaza Khaybar neosporno stoji kao istaknuti primjer utvrđenih naselja. No, za najstariju poznatu utvrdu svijeta, koja datira čak 8.000 godina prije našeg doba, potrebno je otputovati na istok, sve do današnjeg Sibira.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pratite Kozmos na Google Vijestima.