kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • Američka tvrtka prvi put kažnjena zbog svemirskog otpada
Svemir

Američka tvrtka prvi put kažnjena zbog svemirskog otpada

Američka tvrtka prvi put kažnjena zbog svemirskog otpada
objavljeno

Federalna komunikacijska komisija (na Engleskom, Federal Comunications Commisions ili FCC) izrekla je kaznu televizijskoj korporaciji Dish u iznosu od 150.000 dolara zbog neadekvatnog povlačenja njihovog satelita, EchoStar-7.

Dishovi propusti u svemirskom prostoru

U neočekivanom potezu, FCC je javno kritizirao Dish zbog nepravilnog postupanja s njihovim satelitom, EchoStar-7, koji kruži svemirom od 2002. Komisija je istaknula: “Ovo predstavlja presedan u provođenju mjera vezanih uz svemirski otpad. FCC intenzivira svoje aktivnosti na području satelitske politike.”

Unatoč prethodno dogovorenim uvjetima na kraju operativnog vijeka satelita, Dish je smanjio njegovu visinu na razinu gdje “postoji rizik od stvaranja svemirskog otpada“, upozorava FCC. Dodatno, komisija je otkrila da, iako je Dish 2012. godine obećao premjestiti satelit za 300 kilometara iznad njegove funkcionalne putanje, zbog nedostatka goriva satelit je pomaknut samo za 120 kilometara.

Loyaan Egal, šef odjela FCC-a zadužen za provedbu, ukazao je na važnost ovog slučaja: “Kako se satelitske operacije šire, a svemirska ekonomija raste, moramo osigurati da se operatori pridržavaju dogovorenog.” Opisao je ovu odluku kao “prekretnicu”, ističući odlučnost FCC-a u provođenju propisa o svemirskom otpadu.


Dishov odgovor i rastući problem svemirskog otpada

U odgovoru koji je uslijedio u utorak, Dish je osporio smjernice FCC-a o zbrinjavanju, ističući da je “satelit EchoStar-7 stari model koji je izričito izuzet iz FCC-ovih pravila o minimalnoj orbiti za zbrinjavanje”, prema riječima njihovog glasnogovornika. Nastavili su s tvrdnjom o svojoj odgovornosti, istaknuvši: “Dish godinama sigurno upravlja velikom flotom satelita i ozbiljno shvaća svoje obaveze prema FCC-u.”

Problem svemirskog otpada postaje sve veći. FAA je nedavno predstavila zahtjeve za privatne tvrtke o odgovornom zbrinjavanju gornjih dijelova raketnih lansera. Cilj ovih smjernica je smanjiti rizik od sudara i smanjiti gužvu u orbiti.

Europska svemirska agencija procjenjuje da se gotovo milijun komada otpada, svaki veći od centimetra, nalazi u Zemljinoj orbiti, predstavljajući potencijalnu opasnost za svemirske letjelice. Ovi komadi otpada već sada stvaraju probleme – od bliskih susreta sa satelitima do oštećenja Međunarodne svemirske postaje. S obzirom na našu sve veću ovisnost o satelitima, potencijalne posljedice takvih sudara su ogromne.

Pridružite se raspravi u našoj Telegram grupi. KOZMOS Telegram –t.me/kozmoshr

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.