kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Najstariji fosil pretka dinosaura otkriven u Brazilu mogao bi promijeniti povijest evolucije dinosaura
Znanost

Najstariji fosil pretka dinosaura otkriven u Brazilu mogao bi promijeniti povijest evolucije dinosaura

Najstariji fosil pretka dinosaura
objavljeno

Revolucionarno otkriće u Brazilu moglo bi promijeniti sve što smo mislili da znamo o evoluciji dinosaura. Paleontolozi su otkrili fosil vrste Gondwanax paraisensi, star 237 milijuna godina, koji bi mogao biti prethodnik dinosaura. Ovo otkriće, najstariji fosil silesaurida ikada pronađen, moglo bi ispuniti značajne praznine u našem razumijevanju prijelaza s ranih gmazova na pticolike arhosaure, skupinu koja je na kraju dovela do dinosaura i modernih ptica. Sada se postavlja itanje može  li ovaj fosil biti ključ za jedno od najvećih paleontoloških misterija?

Otkriće fosila iz doba prije dinosaura

Fosil je otkriven u malom mjestu Paraiso do Sul na jugu Brazila, od strane paleontologa Rodriga Tempa Mullera. Pronađen je 2015. godine, unutar stijena koje datiraju iz kasnog razdoblja trijasa – doba kada su se prvi put pojavili gmazovi, sisavci i dinosauri. Ipak, tek 2021. godine započelo je detaljno proučavanje ovog fosila.


Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Gondwana Research, predstavlja ovaj fosil kao značajan dodatak našem znanju o ranoj evoluciji gmazova. Gondwana (ili Gondvana), superkontinent koji je postojao prije nego što su se Zemljine kopnene mase podijelile, bila je dom mnogih drevnih vrsta. Otkrivenje Gondwanax paraisensi dodaje novo poglavlje u povijest tih drevnih gmazova.

Proučavanje Silesaurida: ‘rođaci’ dinosaura?

Silesauridi, poput Gondwanax paraisensi, intrigiraju znanstvenike već godinama. Iako nisu klasificirani kao dinosauri, vjeruje se da su blisko povezani s ranim dinosaurima i dijele mnoge fizičke karakteristike s njima. Prema ranijoj studiji objavljenoj u časopisu Nature, silesauridi pružaju ključne uvide u evolucijske osnove predaka dinosaura. Ipak, fosilni zapisi koji prikazuju suživot silesaurida i dinosaura iz istog vremenskog razdoblja vrlo su rijetki, što ovom otkriću daje još veću vrijednost.

Najnoviji nalazi otkrivaju da fizičke osobine Gondwanax paraisensi, osobito struktura kukova i stražnjih udova, upućuju na specifična ponašanja i ekološke prilagodbe koje su mu možda omogućile suživot s drugim vrstama. To sugerira da su silesauridi ispunjavali različite ekološke niše u svojim staništima, što nam pomaže bolje razumjeti kako su rani dinosauri i njihovi rođaci uspjeli opstati u složenom i kompetitivnom svijetu.

Evolucijski tragovi

Anatomija Gondwanax paraisensi paleontolozima pruža uvid u evolucijske osobine koje su dovele do modernih gmazova i ptica. Iako su pterosauri, poznati leteći gmazovi, evoluirali mnogo kasnije, ovaj novi fosil nudi tragove o diverzifikaciji gmazovskih vrsta tijekom razdoblja trijasa. Kao jedan od najranijih “pticolikih arhosaura”, silesauridi imaju potencijal otkriti tajne evolucijskog razdvajanja koje je dovelo do modernih ptica i moćnih dinosaura iz doba mezozoika.

Istraživanja sugeriraju da su evolucijski preci ptica i gmazova bili mnogo raznolikiji nego što se ranije mislilo. Otkrivenje Gondwanax paraisensi moglo bi nas navesti da preispitamo koliko su te drevne vrste bile raznovrsne i specijalizirane, pomažući objasniti njihov evolucijski uspjeh tijekom milijuna godina.

Može li ovo otkriće promijeniti povijest dinosaura?

Otkriće najstarijeg fosila silesaurida ikada pronađenog postavlja nova uzbudljiva pitanja o tome kako su dinosauri evoluirali i odakle potječu. Unatoč stalnim raspravama o tome jesu li silesauridi pravi dinosauri ili bliski ‘rođaci,’ važnost proučavanja njihove evolucijske povijesti je neosporna.


Neki istraživači tvrde da su silesauridi bili bliže povezani s ranim vrstama dinosaura, dok drugi vjeruju da bi mogli biti preci ornitiscijskih dinosaura—biljojeda poput Stegosaurusa i Triceratopsa.

Autori nove studije ističu da je razumijevanje anatomije, ponašanja i bioloških osobina silesaurida ključno za istraživanje evolucijske povijesti trijasa. S novim otkrićima poput ovog, znanstvenici bi uskoro mogli doći do novih saznanja o tome kako su dinosauri nastali i zavladali Zemljom.

Pogled u ‘izgubljeni svijet’

Otkriće Gondwanax paraisensi pruža nam rijetku priliku da zavirimo u kritični period Zemljine povijesti. Kako paleontolozi nastavljaju istraživati ovaj fosil, nadaju se da će otkriti više o podrijetlu dinosaura i kako su se drevni gmazovi prilagodili svojim okruženjima. Može li ovaj fosil biti ključ za razumijevanje jednog od najtajanstvenijih razdoblja u povijesti evolucije Zemlje? Sa svakim novim otkrićem, približavamo se slaganju složenog mozaika pradavnog života.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.