kozmos.hr
Jeste li znali?

Sunčev maksimum službeno je započeo i evo što to znači za Zemlju

Sunce. Izvor: NNASA/CXC/INAF/Argiroffi, C. et al./S. Wiessinger.
objavljeno

Pripremite se na pojačanu aktivnost Sunca jer su NASA, NOAA i Solarni panel za predviđanje ciklusa službeno objavili da je Sunčev maksimum u tijeku. To znači da smo ušli u vrhunac 11-godišnjeg ciklusa sunčeve aktivnosti, tijekom kojeg ćemo svjedočiti povećanom broju sunčevih pjega, sunčevih baklji i koronalnih izbačaja mase. Što sve to znači za naš planet, saznajte u nastavku.

Što je Sunčev maksimum?

Sunčev maksimum predstavlja fazu unutar 11-godišnjeg ciklusa kada Sunce doživljava najvišu razinu aktivnosti. Tijekom ovog perioda, magnetsko polje Sunca postaje znatno snažnije i nestabilnije, što uzrokuje pojavu sunčevih pjega – tamnijih i hladnijih područja na Sunčevoj površini, gdje je magnetsko polje iznimno jako.

Kad se ta magnetska polja zapletu i naglo prekinu, dolazi do naglih eksplozija energije poznatih kao sunčeve baklje. Još snažniji događaji, koronalni izbačaji mase (CME), izbacuju milijarde tona sunčevog materijala u svemir, koji mogu doprijeti do Zemlje.


Kako Sunčev maksimum utječe na Zemlju?

Iako su sunčeve pjege daleko od Zemlje, njihovi učinci mogu se osjetiti na našem planetu. Sunčeve baklje, kada su posebno jake, mogu izazvati privremene radio-prekide, dok koronalni izbačaji mase, kada dođu u kontakt s našim magnetskim poljem, mogu uzrokovati geomagnetske oluje.

Te geomagnetske oluje predstavljaju stvarne rizike za našu modernu tehnologiju, ometajući rad komunikacijskih sustava, satelita i elektroenergetskih mreža. Primjerice, 1989. godine, geomagnetska oluja uzrokovala je nestanak struje u cijeloj kanadskoj provinciji Quebec. Međutim, Sunčev maksimum također donosi nešto pozitivno – spektakularne aurore, koje nastaju kada solarne čestice stupaju u interakciju s atmosferom Zemlje. Neke od njih su nedavno bile vidljive i na nebu iznad Hrvatske.

Jesmo li sigurni?

Iako trenutačni solarni ciklus pokazuje veću aktivnost od predviđenih procjena, nema razloga za paniku. Prema riječima stručnjaka, sve je i dalje unutar normalnih granica. Najsnažnija sunčeva baklja u ovom ciklusu, X9.0, zabilježena je 4. listopada i smještena je među dvadeset najjačih ikada zabilježenih, ali daleko od najjačih solarnih baklji s kojima smo se suočili u prošlosti.

Što znanstvenici još ne znaju o Sunčevim ciklusima?

Rekordan broj sunčevih pjega zabilježen na Suncu 8. kolovoza 2024. godine, snimljen NASA-inim svemirskim letjelom. (Izvor slike: NOAA/SWPC/NASA).
Rekordan broj sunčevih pjega zabilježen na Suncu 8. kolovoza 2024. godine, snimljen NASA-inim svemirskim letjelom. (Izvor slike: NOAA/SWPC/NASA).

Kako prenosi Science Alert, unatoč napretku u razumijevanju sunčevih ciklusa, još uvijek ne znamo mnogo o tome što ih zapravo pokreće. Zapravo, vrlo je teško shvatiti što se točno događa unutar Sunca. Iako svaki ciklus traje otprilike 11 godina, njihova duljina može varirati. Ne možemo s potpunom sigurnošću predvidjeti koliko će točno trajati, koliko će biti snažan, niti kada će točno nastupiti solarni maksimum ili minimum.

No, zanimljivo je da su neka predviđanja bila točnija od službenih prognoza, što otvara nove mogućnosti za daljnja istraživanja. To bi moglo unaprijediti naše modele predviđanja sunčevih ciklusa, a samim time i naše razumijevanje Sunca.

Što nas očekuje?

Dok Sunčev maksimum traje, možemo očekivati još burnije svemirsko vrijeme, sa snažnim geomagnetskim olujama i aurorama koje bi se mogle vidjeti čak i na nižim geografskim širinama nego inače. Iako geomagnetske oluje mogu predstavljati rizik za tehnologiju, znanstvenici se nadaju da će intenzivna sunčeva aktivnost pomoći otkriti više o Suncu i njegovom ponašanju.


Iako Sunčev maksimum donosi određene izazove, pruža nam i jedinstvenu priliku za bolje razumijevanje našeg Sunca i promatranje spektakularnih nebeskih pojava. Ljubitelji astronomije mogu očekivati mjesece uzbudljivih događaja i nova otkrića o našoj zvijezdi koja je ključna za život na Zemlji.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.