kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • SpaceX ostvario povijesni uspjeh hvatanjem Starship potisnika uz Mechazilla tehnologiju
Tehnologija

SpaceX ostvario povijesni uspjeh hvatanjem Starship potisnika uz Mechazilla tehnologiju

SpaceX obilježio povijesni trenutak, Snimka: Kaylee Greenlee Beal/Reuters
objavljeno

SpaceX je pokazao da je moguće pretvoriti znanstvenu fantastiku u stvarnost.


U nedjelju, tijekom petog probnog leta Starshipa, SpaceX je po prvi put uspješno vratio raketni potisnik prvog stupnja na lansirnu rampu u Teksasu koristeći impresivne metalne ruke zvane Mechazilla. Ovaj uspješan manevar označava veliki inženjerski napredak za tvrtku u nastojanju da razvije višekratno upotrebljivo vozilo za svemirske misije na Mjesec i Mars.

Prijenos uživo bio je ispunjen emocijama, a jedan zaposlenik SpaceX-a uzviknuo je: “Dobro, prvi ulov dana!” Jasno je da ovaj trenutak nije bio samo tehnički uspjeh, već i emocionalni trijumf, utjelovljujući duh rizika i nagrade. Čak su i iskusni stručnjaci bili iznenađeni, uključujući Harvardovog astronoma i svemirskog analitičara Jonathana McDowella, koji je na Twitteru priznao: “Nisam očekivao da će ovo uspjeti.”

Kolosalni izazov i put prema budućnosti

Potisnik, visok 71 metar i težak preko 270.000 kilograma bez goriva, predstavlja kolosalni dokaz inženjerske izvrsnosti. Uspješno hvatanje tako velikog objekta u zraku bio je manevar koji se nekoć smatrao previše ambicioznim, no SpaceX je pokazao da je moguće pretvoriti znanstvenu fantastiku u stvarnost.

Ovaj proboj približava SpaceX korak bliže svom krajnjem cilju: potpuno iskoristivoj platformi za lansiranje teškog tereta, sposobnoj prevoziti ljude na Mjesec, a jednog dana i na Mars. Tehnologija iza Starshipa i tornja Mechazilla mogla bi postati temelj budućih ljudskih koraka prema kolonizaciji drugih planeta.

Usavršavanjem ponovljivih raketa, SpaceX nastavlja smanjivati troškove i poteškoće svemirskih putovanja, približavajući snove o međuzvjezdanim istraživanjima. Što slijedi za Starship, SpaceX i našu budućnost izvan Zemlje? Vrijeme će pokazati, ali jedno je sigurno—granice su se pomaknule, a svemir je sada bliži nego ikada.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.