kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Svemir
  • /
  • NASA-in astronaut snimio hipnotizirajuću snimku polarne svjetlosti iz svemira
Svemir

NASA-in astronaut snimio hipnotizirajuću snimku polarne svjetlosti iz svemira

astronaut snimio hipnotizirajuću snimku polarne svjetlosti iz svemira
objavljeno

Promatranje polarne svjetlosti (Aurora Borealis) sa Zemlje je zadivljujuće, no iz svemira taj prizor postaje još spektakularniji. Iako većina nas nikada neće imati priliku doživjeti auroru iz orbite, NASA-in astronaut i zapovjednik američke mornarice Matthew Dominick omogućio nam je da uživamo u ovom nevjerojatnom prizoru iznad našeg planeta.

Dominick je nedavno podijelio zadivljujuću snimku aurore koja se odvijala 7. i 8. listopada, snimljenu s Međunarodne svemirske postaje (MSP), omogućujući svijetu da vidi ovaj nebeski spektakl iz svemira.

Zapanjujući timelapse s MSP-a

Matthew Dominick, koji se trenutno nalazi na Međunarodnoj svemirskoj postaji, snimio je zapanjujući timelapse polarne svjetlosti iz svoje perspektive na svemirskoj letjelici Dragon Endeavour, koja je trenutno privezana za postaju. Snimka, podijeljena putem interneta, prikazuje svjetlucave vrpce zelene, crvene i ljubičaste boje kako se prelijevaju iznad zakrivljene Zemljine površine. Živopisne boje i fluidni oblici iz svemira izgledaju gotovo nestvarno, stvarajući prizor koji je istovremeno prepoznatljiv i potpuno nov.


Iako je većini nas ovaj pogled iz svemira nedostižan, Dominickova snimka pruža priliku da iz jedinstvene perspektive doživimo ovu prirodnu pojavu. To je snažan podsjetnik na ljepotu koja nas okružuje, a koju često ne vidimo sa Zemlje.

Savršenstvo u snimanju

Snimanje ovog zadivljujućeg prizora nije bilo jednostavno. Dominick i ostatak posade MSP-a snimili su tisuće fotografija kako bi pronašli savršene postavke i kutove za snimanje aurore. Koristili su specijaliziranu opremu za kameru kako bi prilagodili uvjete snimanja u skladu s kretanjem postaje i promjenom svjetlosti, stvarajući timelapse koji pokazuje tehničku vještinu astronauta i njihovu želju da podijele ovakve spektakularne trenutke s ostatkom svijeta.

Rezultat je nevjerojatno vizualno putovanje—onaj koji gledatelje prenosi u svemir i omogućuje im da svjedoče čaroliji aurore iz kuta koji će rijetki ikada vidjeti.

Odgođen povratak kući pružio rijetku priliku

Dominickov planirani povratak na Zemlju trebao se dogoditi 7. listopada, zajedno s ostatkom tima Crew-8. Međutim, zbog nadolazećeg uragana Milton, NASA i SpaceX odgodili su njihov povratak najmanje do 13. listopada. Ova neočekivana promjena planova omogućila je Dominicku da produži svoj boravak na MSP-u i snimi ovu rijetku snimku.

Osvrćući se na situaciju, Dominick je na platformi X (bivši Twitter) podijelio: “Ovo je pogled iz prozora večeras. Nedostaju mi obitelj i prijatelji, ali propustili bismo ovu nevjerojatnu auroru da smo danas napustili postaju.” Njegove riječi savršeno opisuju dvosjeklu prirodu svemirskih misija—nedostaju voljeni, ali astronauti svjedoče prizorima koje malo tko na Zemlji može doživjeti.

Snimke aurore koje je podijelio Matthew Dominick nude rijedak pogled na zadivljujuću ljepotu aurore iz svemira, podsjećajući nas na veličanstvenost i misterij koji okružuju naš planet.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.