kozmos.hr
Znanost

Tajanstveni ‘pokreti’ otkriveni ispod površine Mjeseca

Astronaut Harrison Schmitt stoji pored velike stijene tijekom treće EVA misije. Izvor fotografije: NASA.
objavljeno

Nova studija NASA-e i Sveučilišta u Arizoni otkrila je da sloj polu-otopljenog materijala, smješten između Mjesečeve čvrste kore i metalne jezgre, stalno mijenja oblik.


Ispod grube površine Mjeseca događa se nešto neočekivano – pokreti duboko u njegovoj unutrašnjosti koji su naveli znanstvenike da preispitaju dosadašnje shvaćanje Zemljinog najbližeg svemirskog susjeda. Nova studija NASA-e i Sveučilišta u Arizoni otkrila je da sloj polu-otopljenog materijala, smješten između Mjesečeve čvrste kore i metalne jezgre, stalno mijenja oblik. Ovo otkriće otkriva dinamičnu unutrašnjost Mjeseca, koja odražava procese slične onima na Zemlji.

Skrivena sila

Znanstvenici su otkrili da ovaj sloj, sastavljen od materijala niske viskoznosti, reagira na gravitacijske sile Sunca i Zemlje, slično plimama na Zemlji. Prema studiji objavljenoj u AGU Advances, riječ je o prvom preciznom mjerenju godišnjih promjena gravitacije na Mjesecu, što donosi novo razumijevanje gravitacijskih interakcija Mjeseca s drugim svemirskim tijelima.


Baš kao što Mjesec stvara plime u Zemljinim oceanima, gravitacijske sile Zemlje i Sunca utječu na unutarnje slojeve Mjeseca, pokrećući njihovo kretanje. No, ostaje otvoreno pitanje – što je ta tajanstvena tvar i kako ostaje polu-otopljena i pokretljiva nakon milijardi godina?

Rješavanje mjesečevih misterija

Jedno od ključnih pitanja koje su znanstvenici postavili jest kako ovaj sloj, nalik magmi, ostaje vruć i savitljiv. Mjesec se obično smatra geološki neaktivnim, pa postojanje ovako dinamičnog sloja predstavlja novi izazov za postojeće modele evolucije Mjeseca.

Koristeći podatke iz NASA-inih misija Gravity Recovery and Interior Laboratory (GRAIL) i Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), znanstvenici su s dosad neviđenom preciznošću mapirali unutrašnjost Mjeseca. Otkriće djelomično otopljenog sloja ispod kore, koja je sastavljena od minerala poput magnezijsko-željeznog silikata i piroksena, pokazuje da samo modeli s mekšim slojem pri dnu kore mogu objasniti ove promjene.

Iako ovo otkriće rješava neka dugogodišnja pitanja, otvara i nova. Kako je ovaj sloj nastao? Od čega je točno sastavljen? I što je najvažnije, što ga održava toplim i pokretljivim kroz tako dug vremenski period?

Novo poglavlje u istraživanju Mjeseca

Ovo otkriće ne samo da proširuje naše razumijevanje trenutnog stanja Mjeseca, već pruža i značajne uvide u njegovu termalnu povijest i budući razvoj. Potvrdom postojanja ovog skrivenog sloja, znanstvenici sada mogu dodatno usavršiti modele evolucije Mjeseca i unutarnjih procesa koji ga još uvijek oblikuju.

Ova saznanja otvaraju vrata budućim istraživanjima. Koje još tajne Mjesec skriva ispod svoje površine? Mogli bismo biti na rubu otkrića koja će izazvati naše trenutne spoznaje o nastanku i dinamici planeta.

Kako su autori studije naglasili, prisutnost ovog polu-otopljenog sloja ima značajne implikacije na termalno stanje i evoluciju Mjeseca te bi mogla utjecati na buduće misije usmjerene prema istraživanju njegove unutrašnjosti.


Ovo revolucionarno istraživanje pruža novi pogled na našeg najbližeg kozmičkog susjeda, potičući nas da preispitamo što zaista znamo o Mjesecu. Tajne skrivene ispod njegove površine tek počinju izlaziti na vidjelo.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.