kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Znanost
  • /
  • Arheolozi otkrili zaboravljenu 5.000 godina staru kulturu u Africi
Znanost

Arheolozi otkrili zaboravljenu 5.000 godina staru kulturu u Africi

Arheolozi otkrili zaboravljenu 5.000 godina staru kulturu u Africi
objavljeno

Tisućama godina drevna poljoprivredna kultura u Maroku bila je zaboravljena i skrivena od svijeta. Zahvaljujući predanom timu arheologa, ovo izgubljeno naselje je konačno ‘isplivalo‘ na površinu. Smješteno u regiji Magreb na sjeverozapadu Afrike, ovo otkriće pokazuje koliko je ova regija bila ključna u ranoj povijesti Mediterana.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Antiquity, lokalitet Oued Beht otkriva poljoprivrednu kulturu staru 5.000 godina, koja datira iz razdoblja od 3400. do 2900. godine prije Krista. Ova kultura sada se prepoznaje kao jedno od najranijih i najvećih poljoprivrednih središta u Africi izvan doline Nila. Arheolozi su pronašli keramiku, kamene alate i duboke skladišne jame, što ukazuje na napredno društvo s razvijenim poljoprivrednim tehnikama.

“Ovo otkriće stvarno mijenja naše viđenje Magreba,” rekli su istraživači, objašnjavajući da područje nije bio dom samo nomadskih stočara, već uspješne poljoprivredne kulture koja je imala utjecaj na cijeli Mediteran.


Popunjavanje praznina u povijesti sjeverne Afrike

Povijest Magreba između 4000. i 1000. godine prije Krista dugo je bila nepoznanica, s malo tragova o tome kako je život tamo izgledao. No, ovo otkriće mijenja tu sliku. Položaj ovog naselja, blizu Sahare i Mediterana, jasno pokazuje da je bilo važno raskrižje za trgovinu i kulturnu razmjenu. Njegova blizina Europi, preko uskih Gibraltarskih vrata, također sugerira da je regija bila duboko povezana s ranim društvima oba kontinenta.

“Godinama smo sumnjali da je sjeverna Afrika igrala ključnu ulogu u povijesti Mediterana,” kaže profesor Cyprian Broodbank sa Sveučilišta Cambridge. “Sada napokon imamo dokaze za to.”

Uvid u život drevne kulture Oued Beht

Kultura Oued Beht bila je veličine usporedive s ranobrončanom Trojom, a arheolozi su ondje otkrili raznovrsne udomaćene biljke i životinje. Stanovnici su uzgajali ječam, pšenicu, grašak i masline te držali stoku poput ovaca, koza, svinja i goveda. Ova otkrića sugeriraju da zajednica nije bila samo samodostatna, već je vjerojatno trgovala s okolnim regijama, uključujući Iberiju, gdje su pronađeni slični artefakti.

Jedan od najzanimljivijih aspekata lokaliteta su duboke skladišne jame za očuvanje hrane, što pokazuje da su ti drevni poljoprivrednici bili vješti u njenom dugotrajnom skladištenju kako bi preživjeli u zahtjevnim uvjetima. Otkrića iz Oued Behta ukazuju na to da je ova kultura igrala ključnu ulogu u mediteranskom svijetu.

Preispitivanje uloge Magreba u povijesti

Dugo je uloga sjeverne Afrike u razvoju ranih mediteranskih društava bila zanemarena. Ovo novo otkriće vraća Magreb u središte pozornosti, pokazujući da regija nije bila samo zabačeno mjesto, već vitalan dio mediteranskog svijeta koji je pridonio usponu složenih društava.

Pronalazak Oued Behta vjerojatno je tek početak. Otvara vrata za nova arheološka istraživanja u Magrebu i mogla bi dovesti do još iznenađujućih otkrića koja će nam pomoći da bolje razumijemo veze između Afrike i Europe prije nekoliko tisuća godina.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.