kozmos.hr
Tehnologija

Mikronuklearne baterije donose revoluciju u napajanje malih uređaja

Mikronuklearne baterije
objavljeno

Brzi napredak tehnologije pomiče granice kako napajamo uređaje, a jedan od najuzbudljivijih razvoja na ovom području su takozvane mikronuklearne baterije. Ovi inovativni izvori energije mogli bi redefinirati kako mali elektronički uređaji rade nudeći dugotrajno energetsko rješenje koje ne zahtijeva često punjenje.

Snaga Mikronuklearnih Baterija

Mikronuklearne baterije crpe energiju iz radioaktivnog raspada izotopa, što ih čini izuzetno izdržljivim i pouzdanim tijekom dugih razdoblja. Za razliku od tradicionalnih kemijskih baterija koje s vremenom degradiraju, ovi izvori energije održavaju stalan izlaz godinama—pa čak i desetljećima—zahvaljujući poluvijeku korištenih izotopa. Idealne su za situacije gdje je mijenjanje ili punjenje baterija teško ili nemoguće.

NASA-in rover Curiosity izvrstan je primjer tehnologije nuklearnih baterija na djelu. Umjesto da se oslanja na solarne panele poput prethodnih rovera, Curiosity koristi prirodni raspad plutonija-238 za stvaranje topline, koja se zatim pretvara u 110 vata električne energije. Ovaj sustav napajanja idealan je za marsovsko okruženje gdje prašne oluje često blokiraju sunčevu svjetlost.


Korak Naprijed u Mikronuklearnoj Tehnologiji

Dok svemirske misije pokazuju prednosti nuklearne energije, proboj u tehnologiji mikronuklearnih baterija privlači pažnju znanstvenih krugova. Istraživači sa Sveučilišta Soochow u Kini značajno su unaprijedili ove minijaturne izvore energije koristeći americij—element koji se obično smatra nuklearnim otpadom.  Njihov novi dizajn, objavljen u časopisu Nature, povećava učinkovitost baterije za nevjerojatnih 8.000% u odnosu na ranije verzije.

Umjesto da se oslanja na toplinu, ove mikronuklearne baterije pretvaraju svjetlost emitiranu radioaktivnim raspadom americija izravno u električnu energiju. Americij je ugrađen u polimerni kristal, a u kombinaciji s fotonaponskom ćelijom, ovaj sustav generira stalan tok energije. Zatvorene u malenu kvarcnu ćeliju veličine jednog milimetra, ove baterije mogle bi napajati male elektroničke uređaje desetljećima.

Praktične primjene i budućnost Mikronuklearnih baterija

Iako su ove baterije izuzetno učinkovite na maloj skali, nisu namijenjene za aplikacije s visokim energetskim zahtjevima. Na primjer, za napajanje žarulje od 60 vata bilo bi potrebno približno 40 milijardi ovih mikronuklearnih ćelija. No, prava snaga ove tehnologije leži u njenoj primjeni za uređaje s malom potrošnjom energije poput medicinskih uređaja, senzora i nosive elektronike.

Tvrtke poput Betavolta već istražuju kako bi ove sićušne nuklearne baterije mogle donijeti revoluciju u tehnologiju nosivih uređaja ili služiti kao dugoročni izvor energije za pacemakere. Dugotrajnost i stabilnost mikronuklearnih baterija čine ih idealnima za uređaje koji moraju pouzdano raditi godinama bez potrebe za održavanjem.

Unatoč njihovom potencijalu, troškovi proizvodnje mikronuklearnih baterija u većim razmjerima i dalje predstavljaju značajan izazov. Materijali poput americija nisu prirodno prisutni, što ih čini skupima za proizvodnju. Iako to ograničava njihovu upotrebu u uređajima visokih energetskih zahtjeva, budućnost za uređaje s niskom potrošnjom energije izgleda vrlo obećavajuće. Kako istraživanja napreduju, potencijal mikronuklearnih baterija da transformiraju energetski krajolik postaje sve očitiji.

Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.


Pratite Kozmos na Google Vijestima.