kozmos.hr
  • Naslovnica
  • /
  • Tehnologija
  • /
  • SpaceX se suočava s neobičnim problemom nakon anomalije pri povratku rakete Falcon 9
Tehnologija

SpaceX se suočava s neobičnim problemom nakon anomalije pri povratku rakete Falcon 9

Raketa Falcon 9 kompanije SpaceX i kapsula Dragon s posadom od četiri člana na misiji prema Međunarodnoj svemirskoj postaji lansirani su s platforme 39A u Svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu, Florida, u nedjelju, 3. ožujka 2024. Autor fotografije: AP Photo/John Raoux.
objavljeno

SpaceX, poznata po svojim inovativnim svemirskim misijama, nedavno je naišla na neočekivan problem nakon uspješno obavljene misije s posadom. Nakon što su sigurno dostavili NASA-inog astronauta Nicka Haguea i ruskog kozmonauta Aleksandra Gorbunova, gornji stupanj rakete Falcon 9 susreo se s tehničkom poteškoćom pri povratku na Zemlju.

Prema priopćenju SpaceX-a, raketa je tijekom ponovnog ulaska u atmosferu doživjela neplanirano sagorijevanje, što znači da manevar nije prošao kako je predviđeno.

Raketa je trebala sletjeti u unaprijed određeno područje južnog Pacifika, gdje bi njezino kontrolirano spuštanje omogućilo sigurno odlaganje. Međutim, stupanj je sletio istočno od Novog Zelanda, izvan ciljanog područja. Iako nije bilo ozlijeđenih, situacija naglašava važnost preciznih izračuna putanja prilikom ponovnog ulaska velikih svemirskih objekata.

Rijetka, ali ozbiljna pojava

Iako se može činiti manjim problemom, neispravnost tijekom deorbitalnih sagorijevanja može dovesti do ozbiljnih posljedica. Ponovni ulazak velikih metalnih struktura poput gornjeg stupnja Falcona 9 može predstavljati rizik ako se ne kontrolira pravilno, čak i ako je određeno područje slijetanja u oceanu.


SpaceX je odgovorio dobrovoljnom obustavom svih lansiranja Falcona 9 dok potpuno ne procijeni situaciju. “Nastavit ćemo lansiranja nakon što bolje razumijemo uzrok problema,” priopćila je tvrtka. Odluka o privremenoj obustavi odgovoran je potez Elona Muska i njegove tvrtke, pokazujući predanost sigurnosti iznad brzih napredaka.

Nedavni incidenti Falcona 9 izazivaju pitanja

Ovo nije prvi put da se Falcon 9 suočio s problemima. U srpnju je raketa pretrpjela curenje tekućeg kisika tijekom lansiranja Starlink satelita, što je rezultiralo eksplozijom. Iako je taj događaj bio rijedak – SpaceX je prethodno lansirao 344 rakete Falcon 9 bez incidenata – doveo je do privremene obustave svih lansiranja Falcona 9 od strane američke Federalne uprave za avijaciju (FAA).

Još jedan incident dogodio se prošlog mjeseca kada se prvi stupanj rakete zapalio i prevrnuo prilikom pokušaja slijetanja na plutajuću baržu na moru. Ovi uzastopni problemi pobudili su znatiželju o potencijalnoj povezanosti ovih incidenata i najnovije anomalije.

Čekamo odgovore

SpaceX još uvijek nije pružio detaljno objašnjenje uzroka najnovije anomalije pri deorbitiranju. Nije jasno postoji li povezanost s prethodnim tehničkim problemima. Dok čekamo dodatne informacije, FAA još nije komentirala situaciju. Međutim, brza reakcija SpaceX-a na obustavu lansiranja pokazuje da tvrtka ozbiljno pristupa ovom problemu.

S obzirom na to da je gornji stupanj rakete ionako bio namijenjen padu u ocean, dobra vijest je da nitko nije bio u neposrednoj opasnosti. Činjenica da SpaceX proaktivno istražuje ovaj problem ohrabruje, osobito kada su ulozi u svemirskim misijama toliko visoki.

Dok ne dobijemo daljnje pojedinosti, svemirska zajednica nagađa koliko će dugo lansiranja Falcona 9 biti na čekanju. Nakon incidenta u srpnju, SpaceX je obustavio operacije na samo 15 dana. Hoće li najnovija anomalija uzrokovati dulju pauzu, tek ćemo vidjeti, ali jedno je sigurno: brza reakcija SpaceX-a odražava njihovu predanost sigurnosti i transparentnosti.


Pozdrav svima! Hvala što čitate Kozmos.hr! Ja sam Ivan i dugi niz godina pišem o svermiu, astronomiji, znanosti, povijesti i arheologiji, a imao sam priliku sudjelovati i u dokumentarcima Science Discovery-ja te History Channel-a.

Pratite Kozmos na Google Vijestima.